Увоз рибе отањио за 14 милиона марака

Јана Кезић
Увоз рибе отањио за 14 милиона марака

БАЊАЛУКА - Да се на трпези становника БиХ све рјеђе налази риба из иностранства потврђују подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ, према којима је за седам мјесеци ове године ових производа увезено три пута мање него у истом периоду лани.

Из УИО су за “Глас” навели да је од јануара до краја јула увезено око 1,9 милиона килограма рибе, ракова, мекушаца и осталих водених бескичмењака у вриједности већој од 12,4 милиона марака, што је око 14 милиона марака мање него у истом периоду лани.

Подаци показују да је током текуће године ових производа највише увезено из Шпаније и то 925.226 килограма, у вриједности већој од 5,4 милиона марака. Осим тога, риба и остали производи стизали су и из Аргентине, Хрватске, Норвешке, Кине и других земаља.

- Током седам мјесеци прошле године БиХ је увезла 5,6 милиона килограма рибе у вриједности већој од 26,4 милиона марака, а највише је такође увезено из Шпаније - подаци су УИО.

Директор бањалучког предузећа “Фратело трејд” Марио Дерајић за “Глас” каже да они увозе већином морску рибу, замрзнуту и свјежу.

- Ми биљежимо чак раст увоза у односу на прошлу годину, али и извоза - рекао је Дерајић.

Истакао је да своје производе извозе у Црну Гору, Србију, а дјелимично и у ЕУ.

- У посљедње вријеме продајемо доста мекушаца, лигње и хоботнице, јер се мијењају навике у кухињи и млађи људи више експериментишу са храном - казао је Дерајић и додао да снабдијевају бројне угоститељске објекте широм БиХ.

Цијене рибе до краја године неће ићи горе, увјеравају произвођачи и прерађивачи, али истичу да би након тога до поскупљења могло доћи с обзиром да се на свјетском тржишту очекује скок цијена рибље хране.

Директор “Тропик рибарства” Зоран Тепић каже да цијене рибе мирују, док су неке благо и пале.

Објаснио је да би до поскупљења могло доћи јер је Перу забранио извоз компоненти које се користе у производњи хране за рибе.

- То се неће рефлектовати сигурно до краја ове године, али када се десе глобални поремећаји то утиче и на нас - рекао је Тепић, додајући да су задовољни продајом.

Истакао је да се грађани највише одлучују за ослић када је ријеч о риби из увоза, а од свјеже рибе традиционално су наклоњени шарану и пастрмци, док се у великој мјери купују се и замрзнути морски плодови.

Извоз

Осим увоза отањио је и извоз рибе из БиХ. Подаци УИО показују да је током седам мјесеци ове године извезено 864.807 килограма рибе у вриједности већој од седам милиона марака, од чега је највише отишло у Србију.

У истом периоду лани БиХ је извезла више од 1,1 милион килограма рибе, “тешке” нешто више од 9,1 милион марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана