Увоз пада бржим темпом од извоза

Жељка Кокот
Увоз пада бржим темпом од извоза

Бањалука - Вриједност робне размјене РС са иностранством у првој половини године достигла је 1,702 милијарде евра, а у односу на исти период 2014. смањени су и извоз и увоз, показују подаци Републичког завода за статистику.

Из РС је у првих шест мјесеци на ино-тржиште извезена роба вриједна 633,04 милиона евра, што је за 4,7 одсто мање у односу на исти период претходне године. Највећа извозна тржишта била су Италија, Србија, Њемачка, Словенија и Аустрија.

Увоз је истовремено смањен за 8,8 одсто на 1,069 милијарди евра. Највише иностране робе стигло је из Србије, Русије, Италије, Њемачке и Кине.

Спољнотрговински биланс Српске са иностранством и даље је негативан, а дефицит је на крају првог полугодишта достигао 436,02 милиона евра. Покривеност увоза извозом у истом периоду је износила 59,2 одсто.

Подаци Републичког завода за статистику показују да су главни извозни потенцијали Српске били пољопривредни и прерађивачки производи, односно дрвопрерађивачки и сектор производње електричне енергије. Иако је увоз пољопривредних производа порастао за 11,7 одсто, он је компензован скоком извоза у сектору пољопривреде, шумарства и водопривреде за 22,3 одсто.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да је добро што је позитиван индекс на страни извоза, али да је ситуација још тешка због ванредних околности усљед прошлогодишњих поплава.

- Привредници из Српске и годину након поплава су у тешкој ситуацији и прилично су незадовољни јер су изостали повољнији кредити за привреду и додатна средстава из Фонда солидарности - каже Ћорић.

Он додаје да су посљедице поплава узеле данак у прерађивачком сектору, чији је извозни учинак у првих шест мјесеци ове године смањен за 3,2 одсто, док је увоз у истој области порастао за 2,4 одсто.

- Прерађивачка индустрија је генератор развоја и кључ за раст извоза и требало би јој посветити више пажње у наредном периоду. Српска би требало да искористи компаративне предности којима располаже и да увеже примарну производњу са плодних ораница Лијевча поља, Семберије и Посавине са прерађивачком индустријом, како бисмо извозили финални производ са високом додатном вриједношћу - истакао је Ћорић.

Земље у које смо највише извозили (милиона евра)

Италија      121,66

Србија        82,93

Њемачка    63,61

Словенија  60,95

Аустрија    57,15

 

Земље из којих смо највише увозили (милиона евра)

Србија        183,86

Русија         154,48

Италија      139,48

Њемачка    84,48

Кина 72,34

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана