“Унисове” цијеви траже са свих страна

Данијела Бајић
“Унисове” цијеви траже са свих страна

ДЕРВЕНТА - Цијеви из дервентске фабрике “Унис” своје мјесто нашле су и на словачком тржишту, а како би што прије проширили асортиман и самим тим одговорили и што већем броју захтјева иностраних купаца, чија питања готово свакодневно стижу, радници ужурбано раде на производњи нових алата.

Фабрика “Унис”, коју је прије годину дана за 12,19 милиона марака купила компанија “Фрукта трејд”, са радом је поново почела почетком новембра 2023. и до сада је на мјесечном нову успјела да произведе 2.000 тона цијеви. Власник компаније “Фрукта трејд” Душан Рељић казао је за “Глас Српске” да је задовољан динамиком развоја “Униса”, те да је план да до краја године у рад пусте и остале капацитете захваљујући којима би само у једној смјени могли да произведу 4.000 тона мјесечно.

- Наше цијеви су увелико присутне на домаћем тржишту, купци су трговачки ланци које се баве продајом метала. Тако да коначно могу да кажем да је производња и продаја заживјела у доброј мјери. Оно што је најважније, “Унис”, који је прије важио за једну од најбољих фирми у Европи, задржао је стари квалитет - казао је Рељић.

Додао је да је почетком овог мјесеца “Унис” извезао 100 тона цијеви за тржиште Словачке, чији су купци презадовољни квалитетом робе.

- Питања из иностранства стално стижу, али не можемо да одговоримо свима, јер још радимо на усклађивању стандарда. Чим то завршимо, робу ћемо слати у иностранство, јер већ унапријед имамо договорене аранжмане са фирмама из Словеније, Аустрије, Словачке и Хрватске. Имамо чак и најаву из Србије да бисмо могли да учествујемо у производњи цијеви за нови пројекат “ЕКСПО 2027”. Ту ће требати захтјевне цијеви и добар квалитет, а ми то сигурно имамо - казао је Рељић.  

Додао је да ће се свака уложена марка у ову фабрику на крају исплатити.

- Неизвјесна ситуација на тржишту није нас поколебала ни у једном тренутку од идеје да у том пропалом предузећу поново покренемо производњу - рекао је Рељић.

Он је подсјетио да је у обнову машина уложено 1,5 милиона евра, те да је план да ово предузеће у својим погонима, поред цијеви за посебну намјену, производи и робу за грађевинску, индустријску и другу производњу. Према његовим ријечима, само за почетну производњу издвојено је 12 милиона док ће до марта све укупно коштати 40 милиона КМ, да би се могло несметано радити.

Што се тиче помоћи за покретање производње, ни локална ни републичка власт, како каже Рељић, нису показале интересовање да се укључе у ову причу.

- Све што је до сада уложено било је од средстава компаније “Фрукта трејд”, односно “Корт” маркета. Од Владе РС и града Дервента нисмо добили ниједну марку помоћи. Из Градске управе Дервента нико није контактирао с нама  - незадовољан је Рељић.

Стечај у “Унису” отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа тада је процијењена на више од 40 милиона марака. Прве три лицитације су пропале, а на четвртој је предузеће отишло у руке компаније “Фрукта трејд”.

Радници

Душан Рељић каже да су производњу отпочели са 35 радника док их данас ради готово дупло више.

- С обзиром на то да у наредним мјесецима планирамо да у рад пустимо још двије машине и формирамо другу смјену, сигурно ће нам требати још најмање 120 радника, тако да сви који су заинтересовани могу да се јаве у “Унис”- казао је Рељић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана