У плану враћање Меркатора на тржиште БиХ

Срна
У плану враћање Меркатора на тржиште БиХ

Сарајево - Повјереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак информисао је данас у Сарајеву представнике надлежних институција Републике Српске, Федерације БиХ и БиХ о плану реструктурисања компанија овог концерна у БиХ који, између осталог, предвиђа враћање бренда "Меркатор" на тржиште БиХ.

Рамљак је новинарима рекао да је данас одржан веома садржајан састанак, на којем су представници надлежних институција из БиХ добили конкретне показатеље у ком правцу ће се кретати даље реструктурисање "Агрокора" и његових кћерки комапнија у БиХ.


"Већина производних компанија у БиХ послује јако стабилно. Двије компаније које послују са релатино добрим резултатима, али незадовољавајућим су жКонзум БиХж и жВелпрож", навео је он.

Рамљак је појаснио да ће тај проблем бити ријешен тако што ће те компаније у свом пословању вратити поново бренд "Меркатор", који ће на себе преузети све добављаче и запослене.

"На тај начин ћемо направити реструктурисање свих ових обавеза које су доспјеле према добављачима, те запосленима осигурати њихова радна мјеста", нагласио је он.

Према његовим ријечима, за враћање бренда "Меркатор" у малопродајне ланце у БиХ одлучено је јер су анализе показале да је ријеч о бренду који је препознатљивији и имао је пуно више успјеха него "Конзум", што даје одређену дозу сигурности.

Рамљак је истакао да је овдје ријеч о плану, који је изнио Савјету министара, те да још нису донесене дефинитивне одлуке.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је након састанка са Рамљаком да подржава план реструктурисања "Агрокора", те да је заједнички констатовано да је неопходно размјењивање информације једном у мјесецу.

"Констатовали смо да нам је заједнички интерес да се успјешно реструктурише цијели жАгрокорж и пружи подршка компанијама овог концерна у БиХ, да би одржали постојећа радња мјеста, те подржали и помогли бројним добављачима", додао је Шаровић.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изразио је задовољство исходом састанка са повјерником Владе Хрватске за "Агрокор", наглашавајући да постоје позитивни сигнали да се иде у добром правцу.

"Представљен нам је мини акциони план за спашавање кћерки фирми жАгрокораж у БиХ. Било нам је интересантно да чујемо њихово гледање како првазићи постојеће стање", додао је Глухаковић.

Он је истакао да је намјера да се иде у реструктурисање компанија попут "Конзума", "Велпра", "Леда", "Сарајевског кисељака".

"Што се тиче Републике Српске, ми имамо 650 радника, 25 мањих маркета и пет трговачких центара", навео је Глухаковић.

Он је нагласио да је у интересу Републике Српске да се настави сарадња, с обзиром на број добављача везаних за "Конзум".

"жМлијекопродуктж из Козарске Дубице, једна од највећих мљекара у БиХ, има више од 10.000 коопераната. Замислите сада да та армија људи дође у проблеме око дистрибуције млијека из Козарске Дубице на полицама жКонзумаж и жВелпраж", рекао је Глухаковић.

Он је додао да договор да једном мјесечно буду одржавани састанци на којима ће се пратити развој ситуације у вези са "Агрокором" показује заинтересованост свих укључених да не дође до укидања радних мјеста.

"Агрокорове" кћерке-компаније у БиХ запошљавају 5.200 радника. Постоје процјене да "Конзум" добављачима из ФБиХ дугује око 66,5 милиона евра, онима у Репубици Српској око 2,8 милиона евра.

Данашњем састанку у Сарајеву присуствовао је и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и Аида Соко савјетник премијера ФБиХ Фадила Новалића. /крај/бм/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана