Тржиште замрло, лизинг куће у минусу

Жељка Кокот
Тржиште замрло, лизинг куће у минусу

Бањалука - Финансијски лизинг из године у годину је све неисплативији, а томе свједочи и чињеница да су лизинг куће у првој половини године на тржишту РС оствариле губитак од 300.000 КМ, показују подаци Агенције за банкарство РС.

Тржиште лизинга у РС налази се у константном паду већ четири године.

У БиХ тренутно послује осам лизинг друштава - једно са сједиштем у РС и седам у ФБиХ. Листа лизинг друштава са сједиштем у РС пала је на једно слово - "Хипо лизинг". И он је, међутим, на полугодишту укњижио минус од 326.000 КМ.

Због неисплативог пословања остале лизинг куће чије је сједиште било у РС одавно су ставиле кључ у браву. То су искористила лизинг друштва из ФБиХ да преузму примат на тржишту Српске.

Финансијски лизинг јединог друштва са сједиштем у Српској износио је у првој половини године 11 милиона КМ и смањен је за 9,5 одсто у односу на крај 2014. године. Са друге стране друштва са сједиштем у ФБиХ која послују на територији РС повећала су вриједност финансијског лизинга за 20 одсто у односу на крај 2014. године на 82,4 милиона КМ.

У "Хипо лизингу" кажу да нису незадовољни оствареним резултатима истичући да су много бољи у односу на прошлу годину.

- "Хипо лизинг" има јасну стратегију пословања, а присуство јаке конкуренције само ће нас додатно мотивисати у пружању квалитетне и надасве брзе услуге - кажу у "Хипо лизингу".

Цех лоших пословних резултата платили су "Еуролизинг" коме је дозвола за рад одузета у септембру 2013. и "Нова лизинг" који је престао пружати услуге у марту 2014. године.

Секретар Удружења друштава за лизинг БиХ Бранкица Гацо каже да "Хипо лизинг" држи само један или два одсто тржишта лизинга у БиХ, а да су два друштва из ФБиХ потпуно неактивна.

- Порески третман лизинг услуга је доста компликован и нејасан, а велика криза и беспарица додатно отежавају пословање лизинг друштвима - каже Гацо.

Велики проблем за лизинг друштва представља и неинформисаност привреде и становништва који се радије опредјељују за куповину машина, опреме или аутомобила путем класичног банкарског кредита.

- Информисаност би требало да буде пуно боља, али највећи проблем је, ипак, веома лош пословни амбијент што потврђује и податак о милионским износима потраживања лизинг друштава - каже Гацо.

Укупна потраживања по основу финансијског и оперативног лизинга у Српској крајем првог полугодишта износила су 98,3 милиона КМ што је за 22 одсто више у односу на крај 2014. године. На основу финансијског лизинга друштва потражују 93,4 милиона КМ.

Лизинг накнада

Просјечна ефективна стопа лизинг накнаде друштва са сједиштем у РС на крају првог полугодишта је износила 13,29 одсто и повећана је за 1,35 одсто у односу на крај 2014. године. Друштва која послују на територији Српске са сједиштем у ФБиХ смањила су просјечну ефективну стопу лизинг накнаде за 0,56 одсто и она је на крају првог полугодишта износила 8,61 одсто.

Кључни параметри на крају првог полугодишта

300.000 КМ - губитак

98,3 милиона КМ - потраживања

93,4 милиона КМ - потраживања на основу финансијског лизинга

4,9 милиона КМ - потраживања на основу оперативног лизинга

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана