Тржиште Србије шанса за пршуту из Херцеговине

Милош Васиљевић
Тржиште Србије шанса за пршуту из Херцеговине

ТРЕБИЊЕ - Продаја пршуте, омиљене деликатесе многих гурмана, посљедњих мјесеци је отањила због кризе и афричке куге свиња, а оно што радује произвођаче и у чему виде шансу за побољшање јесте то да ће ови аутохтони производи ускоро бити и на полицама “Херцеговачке куће” у Београду.

За килограм пршуте која је најпопуларнија у источној Херцеговини, гдје се због надморске висине и погодности најбоље и осуши, потребно је издвојити и до 50 марака, што је за 15 одсто више у односу на лани.

Требињац Саво Тарана годинама се бави овом производњом, а за “Глас Српске” истиче да се одувијек знало да су купци пршуте они који имају дубљи џеп.

- Пршута без кости код нас кошта 49, а са костима 30 марака. Мислим да ове године не би требало доћи до додатних поскупљења јер имамо нешто залиха, а већ за идућу све ће зависити од цијене живе ваге свиња - казао је Тарана.

Осим на домаћем тржишту, ускоро очекује да ће своје драгоцјене производе пласирати и у Београду.

- Пршуту пласирамо у Српској, али и широм БиХ. Отварањем “Херцеговачке куће” у Београду сви који воле пршуту и себи то могу приуштити, моћи ће да купе овај аутохтони производ - рекао је Тарана.

Бојан Вукајловић из Требиња казао је за “Глас Српске” да се, уз пчеларство, посљедњих година бави и производњом сувомесних производа. Према његовим ријечима, предњаче кобасице и пршуту.

- Цијена пршуте остала је иста као лани, јер су свиње плаћане по нижим цијенама него што су сада. Код нас је 30 марака килограм пршуте у комаду, а 40 марака нарезаног - казало је Вукајловић.

Истиче да се плаши посљедица афричке куге, јер ако буду приморани да увозе месо из иностранства изгубиће на квалитету.

- То би значило да користимо месо којем не знамо поријекло. Увозници се наводе да је месо из Холандије и Њемачке, али ко ће знати одакле је дошло. До сада смо узимали месо од домаћих произвођача из Српца и Градишке - рекао је Вукајловић.

Власник требињске пршутане “Јокановић” Вело Јокановић рекао је да неочишћена пршута код њих кошта 23 марке, а 32 марке очишћена. Највише продају у БиХ, а ускоро ће и они своје производе пласирати на тржиште Србије.

- Продаја је знатно опала, криза утиче на све сфере, а пршут је ипак луксуз. За цијелу пршуту потребно је издвојити од 160 до 200 марака, зависно од тежине - рекао је Јокановић.

Сушење

Бојан Вукајловић је објаснио како изгледа традиционалан процес сушења пршуте.

- Од полутки се кроје пршуте, затим се соле и тако стоје од десет до 15 дана. Иду под терет на цијеђење, онда се испирају. Затим се суше у хладњачи, каче и иду на дим. Ми конкретно сушимо у једном селу између Гацка и Билеће, ту пршути буду суви већ од средине марта - рекао је Вукајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана