Текстилци на мукама због памука

Милијана Латиновић
Текстилци на мукама због памука

БАЊАЛУКА - Иако статистика показује да су одјећа и обућа у Републици Српској јефтиније него прошлог љета, текстилци кажу да су и они подигли цијене, али да су сезонска снижења “замаскирала” поскупљење њихових производа.

Несташица материјала и велики раст цијена готово свакодневно задају бриге домаћим текстилцима, а нове главобоље задаје им вијест да, усљед обилних киша и навале паразита, чак и Индија као највећи свјетски произвођач мора да увози памук.

Технички директор предузећа “Еџцлусиве лингерие” из Бањалуке Борис Толимир рекао је за “Глас Српске” да је још половином прошле године дошло до поскупљења сировине.

- Памук достиже рекордне износе, а поскупјеле су и све остале сировине текстилне индустрије. Осим тога, у проблему смо и када је ријеч о набавци сировина из ЕУ, јер нема фиксне, односно уговорене цијене, оне се фактички формирају оног тренутка када се испоручује материјал из фабрике - казао је Толимир.

Нагласио је да попусти замаскирају поскупљења текстилних производа и додао да је “Еџцлусиве лингерие” од прошле године у два наврата подизао цијене за десетак процената, како би бар донекле изнивелисали поскупљење сировине. Толимир каже да је уз високе цијене оптерећење и то што нема сировина.

Да је пословање отежано и да криза додатно исцрпљује залихе, сагласни су и у србачком предузећу “Текстил Дијана”, наводећи да за новац који добију, продајући готов производ по нижим цијенама, не могу да купе толико сировине колико су потрошили.

- Времена су веома тешка. Радимо памучне ствари, тако да се памук набавља из Индије, Турске, Грчке и других земаља које узгајају памук. Цијене сировине су скочиле и до 100 процената у односу на прошлу годину. Осим тога, поскупјели су и енергенти, а ми нисмо у том обиму поскупјели своје производе, јер веш се не мора куповати као храна, можете носити и старо и закрпљено, зато текстил није толико поскупио - казао је власник тог предузећа Слободан Ђукић.

Он је казао да памук никада није скупље плаћао.

- Некада сам за килограм памука издвајао два евра, евентуално три, а сада је килограм око пет евра - рекао је Ђукић.

Према подацима Републичког завода за статистику, у јулу је у односу на исти мјесец лани, посматрано по одјељцима намјене потрошње, до нижих цијена дошло једино у одјељку одјећа и обућа, гдје је забиљежен пад од 5,7 одсто, усљед сезонских снижења.

Закључане цијене

Слободан Ђукић је нагласио да и текстилни произвођачи чекају појефтињење, али да је питање да ли ће до њега икада доћи.

- Вјерујем да ће цијене остати буквално закључане на садашњем нивоу и само да се Богу молимо да више не иду горе - рекао је Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана