Татјана Проскурјакова, шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ: Државна предузећа коче раст економије и превише троше

Жељка Кокот
Татјана Проскурјакова, шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ: Државна предузећа коче раст економије и превише троше

Сарајево - БиХ мора мијењати економски модел како би повећала економски раст и конкурентност, а то значи да мора јачати приватни сектор уз истовремено смањење утицаја јавног сектора, изјавила је шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Татјана Проскурјакова.

Кључни изазов са којим се суочава домаћа економија, према оцјени Свјетске банке, јесте дисбаланс економског модела јер су економска политика и подстицаји усмјерени ка јавном сектору, дата је предност потрошњи умјесто инвестицијама, односно увозу умјесто извозу.

- Неопходно је створити услове за развој приватног сектора који ће привући инвестиције и рјешавати проблеме неефикасних државних предузећа. Она повећавају трошкове приватних предузећа, ограничавају економски раст и нерационално троше јавна средства - каже Проскурјакова за "Глас Српске".

Она је подсјетила да је у децембру прошле године договорен четворогодишњи оквир партнерства у склопу којег ће Свјетска банка подржати реформе чији је циљ повећање ефикасности јавног сектора, стварање услова за убрзан раст приватног сектора и отпорности зграда на природне непогоде.

- Тијесно ћемо сарађивати са властима и вриједност нових кредита ће зависити од обима и темпа спровођења реформи - истиче Проскурјакова.

Свјетска банка ће у сарадњи са другим међународним институцијама у наредне четири године подржати домаће власти и у спровођењу реформи у банкарском сектору.

- Основне слабости банкарског сектора у БиХ су висок ниво ненаплативих кредита и недовољан надзор над растућим ризицима у домаћим банкама које су изложене фискалној и финансијској нестабилности. У припреми је нови пројекат који ће помоћи ентитетским агенцијама за банкарство да обављају ефикаснији надзор над банкама - каже Проскурјакова.

Висок ниво ненаплативих кредита подстиче банке на конзерватизам, што уз строге кредитне услове малим и средњим предузећима ограничава приступ кредитима. Проскурјакова сматра да је за рјешавање проблема слабог кредитирања потребно ријешити структурне проблеме.

- Већина банака нема одговарајуће механизме за овај сегмент тржишта, док су алтернативни извори финансирања ограничени. Од изузетног је значаја развој тржишта капитала и диверзификација извора финансирања која треба да подстакне инвестиције и економски развој - каже Проскурјакова.

Она сматра да се БиХ суочава и са дубоким структурним проблемима на тржишту рада и великим процентом незапослених који немају праве квалификације за послове које нуде послодавци.

- Тренутно у сарадњи са властима завршавамо пројекат који ће обезбиједити подстицаје при запошљавању приправника на радним мјестима у приватном сектору и покушавамо помоћи властима да развијају мјере за друге категорије које траже посао - каже Проскурјакова.

Јубилеј

Свјетска банка тренутно у БиХ финансира десет пројеката у вриједности од 404,8 милиона, а у плану је да у наредне четири године буде пласирано 750 милиона долара нових кредита.

Ова међународна финансијска институција је одиграла важну улогу током реконструкције БиХ у послијератном периоду, а касније се фокусирала на унапређење привредног амбијента и пружање подршке бизнису. Недавно је навршено 20 година рада Свјетске банке у БиХ током којих је финансирала 74 пројекта вриједна око двије милијарде, од чега је путем бескаматних кредита одобрено 1,53 милијарде долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана