Талас поскупљења ако порасту акцизе

Жељка Кокот
Талас поскупљења ако порасту акцизе

Бањалука - Увођење додатне акцизе од 0,15 фенинга по литру горива и ауто-гаса највише би се одразило на превознике и прерађиваче, а цех би платили потрошачи које би дочекала поскупљења на бензинским пумпама и у маркетима.

Савјет министара БиХ подржао је измјене Закона о акцизама БиХ, којима је предвиђено повећање намета на гориво и ауто-гас, а да би оне ступиле на снагу мора им зелено свјетло дати и Парламент БиХ. Одлука Савјета министара изазвала је негодовање привредника, јер са вишим наметима њихова производња и услуге не могу остати исплативи са садашњим цијенама. Поскупљења су, међутим, мач са двије оштрице, јер би у том случају због ниске куповне моћи становништва дошло до пада потрошње. Упркос томе у случају повећања акциза поскупљења се намећу као једини излаз за привреднике.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић сматра да би раст акциза неминовно довео до повећања цијена производа, поготово у сектору саобраћаја и у прерађивачкој индустрији.

- То би био нови удар на произвођаче и џепове потрошача, али ми још више страхујемо од раста цијена нафте на свјетском тржишту, јер би у том случају цијена горива додатно порасла - каже Видић и наглашава да надлежне институције нису имале слуха за апеле Спољнотрговинске коморе БиХ, која је, заступајући интересе произвођача, више пута указивала на штетност предвиђених мјера.

Директор бањалучке фабрике обуће "Бема" Маринко Умичевић каже да је одлука министара у Сарајеву нелогична и неприхватљива.

- Буџет се не може и не смије пунити повећањем акциза на гориво или дуван. Требало би увести акцизе на луксузну робу, а не на гориво од чије цијене зависе цијене готово свих производа - каже Умичевић.

Ако досадашње одлуке институција потврде и посланици и делегати у Парламенту БиХ, каже Умичевић, то ће изазвати раст трошкова и смањење конкурентности домаћих произвођача који послују у много неповољнијем амбијенту од европског.

- Превозници ће дићи цијене па ће самим тим и наша издвајања за мјесечне карте радника бити већа, трошкови исхране запослених ће порасти, а да не причам о трошковима производње и дистрибуције производа - каже Умичевић.

Повећање акциза на пиво, алкохолна и безалкохолна пића које је такође предложио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ није усвојено у Савјету министара.

Оптерећење по литру горива

Дизел

0,45 КМ - акциза

0,25 КМ - путарина

0,70 КМ - укупно

Бензин

0,50 КМ - акциза

0,25 КМ - путарина

0,75 КМ - укупно

Приходи од акциза у 2015. години (милиона КМ)

469 - нафта и нафтни деривати

128,2 - накнада за изградњу аутопутева

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана