Сваки фискални рачун развија РС

Маријана Миљић
Сваки фискални рачун развија РС

Бањалука - Сваки узети фискални рачун приликом куповине доприноси борби против сиве економије и повећању економске снаге РС и у томе може да учествује сваки становник.

Пореска управа РС покренула је једномјесечну кампању под називом "Корак предузми, рачун узми" како би указала на предности и ефекте које производе сваким узетим фискалним рачуном у продавници, пекари, бутику, бензинској пумпи и другим продајним мјестима. Упоредо са кампањом, биће интензивиране и контроле издавања фискалних рачуна, јер је уочен пад дисциплине пореских обвезника у испуњавању ове законске обавезе.

- Због тога ћемо предузети све мјере из своје надлежности. Желимо најприје да дјелујемо превентивним мјерама, а затим да и интензивним контролама на терену побољшамо дисциплину пореских обвезника када је ријеч о издавању рачуна након обављене сваке куповине - истакли су у Пореској управи.

Под лупом порезника наћи ће се и грађани чија је дужност да траже фискални рачун и да га инспекторима покажу у контроли послије обављене куповине.

- Становници недовољно користе законску могућност да за купљену робу и извршене услуге траже рачун. Због тога је потребно промијенити лоше навике и повећати свијест купаца о узимању рачуна, јер тиме штите своја права и доприносе борби против сиве економије и повећању економске снаге РС - саопштено је из Пореске управе.

Без фискалног рачуна купци не могу рекламирати робу нити добити поврат новца уколико је рекламација оправдана. Узимањем рачуна остварују то право и и доприносе да дио њиховог новца оде у буџет РС из којег се финансира здравство, образовање, пензије, култура, спорт и друге животне потребе.

Контроле које су прошле године обавили инспектори Пореске управе показују да су чести случајеви кршења законске обавезе која налаже издавање фискалних рачуна. Инспектори су у 2016. години кроз 4.311 контрола евидентирања промета путем фискалних каса издали 1.739 прекршајних налога и изрекли казне тешке 1,17 милиона КМ. Поред тога, забранили су и рад на 15 дана за 544 пореска обвезника.

Из Покрета потрошача РС такође апелују на купце да редовно узимају фискалне рачуне, јер на тај начин штите своја права и доприносе читавој друштвеној заједници.

-  Често се дешава да трговци не издају фискални рачун, а након тога купац установи да је купио робу којој је прошао рок трајања или је оштећена. Он на крају губи сва права, јер ту робу без рачуна не може вратити нити тражити поврат новца. Због тога морамо мијењати свијест трговаца, али и купаца. У томе треба да помогну надлежне институције које само честим контролама и оштријим казнама могу стати у крај несавјесним пореским обвезницима који не издају рачуне - казао је предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић.

Влада РС је увођењем фискализације кренула у сузбијање сиве економије, нелојалне конкуренције и утаје пореза с циљем довођења у равноправан положај свих обвезника, уређења тржишта и повећања фискалне дисциплине. Увођењем фискалних каса 2008. године значајан дио промета прешао је из сиве зоне у легалне токове, док су осјетљиве категорије изузете из фискализације.

Пријаве

Пореска управа РС позвала је пореске обвезнике да поштују законске прописе у области издавања фискалних рачуна, а становнике да пријаве случајеве када не добију рачун.

- Пријаву је могуће поднијети путем електронске поште или бројева телефона наведеним на нашој интернет страници - истакли су у Пореској управи РС.

Предности издавања фискалног рачуна

- Борба против сиве економије

- Јачање економске снаге РС

- Допринос финансирању здравства, школства, пензија, културе, спорта и других животних потреба

- Могућност рекламације за купљену лошу робу и поврата новца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана