Швајцарац пуни џепове штедиша

Марина Чигоја
Швајцарац пуни џепове штедиша

Бањалука - Док се грађани Српске, који имају кредите везане за франак, хватају за главу, јер им је рата прилично скочила, а дуг порастао, малобројним штедишама раст "швајцарца" омогућава лаку зараду.

Иако је штедња у швајцарским францима у РС веома мало заступљена, прије свега због дестимулативних камата, штедиша ипак има и њима раст курса у посљедњих неколико седмица иде на руку. Економски аналитичари истичу да би они који имају штедњу у "швајцарцима", уколико би је сада подигли и замијенили за евро или марке, профитирали. Уколико се ради о ороченој штедњи, како истичу, тешко је прогнозирати шта ће се у будућем периоду дешавати с обзиром на то да све зависи од кретања курса "швајцарца".

Професор на Економском факултету у Источном Сарајеву Александар Стојановић каже да нема дилеме да би сви који штеде у францима профитирали уколико би новац одмах замијенили у евро или марке.

- То је чисто тржиште. Једни су на добитку, други на губитку. Ако је ријеч о ороченој штедњи, питање је који је то период и шта ће се дешавати са франком даље и ти депозити су сада у статусу кво - рекао је Стојановић и додао да се показало да је франак сигуран за штедњу, али да због дугорочне стабилности ипак више вјерује у евро.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је пријатељима који имају франке препоручио да их претворе у евре и зараде.

- Након што је Централна банка Швајцарске објавила да се курс франка одређује на бази понуде и потражње, франак је порастао 30 одсто, па чак у једном тренутку и 39 одсто у односу на евро. Ко је био паметан тај је "швајцарце" претворио у евре и имао 39 одсто више евра. Људи који држе франке су на истом, а ако хоће више онда треба да пређу на другу валуту, а мислим да је најбољи избор евро - нагласио је Павловић.

Директор НЛБ Развојне банке Бањалука Радован Бајић каже да франци чине мали дио укупне штедње.

- Штедња у францима износи неколико милиона. Камате су много ниже него на штедњу у еврима или маркама. Штедише сада чувају штедњу у францима, јер им курс тренутно одговара. Међутим, ја то не бих препоручио. Сматрам да треба штедјети у валути у којој се зарађује, као што и кредит треба подизати у тој валути - рекао је Бајић.

И у Новој банци Бањалука истичу да доминира штедња у еврима и маркама, док је у осталим валутама могућа отворена и орочена штедња.

- Заступљеност штедње у францима је врло ниска и у укупној структури депозита наше банке учествује свега са 0,56 одсто - казали су у Новој банци.

Камате

Каматне стопе на штедњу у францима у Новој банци крећу се од 0,10 одсто на један мјесец до 1,90 одсто на 48 мјесеци и дуже. У НЛБ Развојној банци камата на депозите у "швајцарцу" на годишњем нивоу износи 0,20 одсто и то уколико су орочени од 540 дана навише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана