Стигло писмо намјере за куповину Шећеране

Маријана Миљић
Стигло писмо намјере за куповину Шећеране

Бањалука, Бијељина - Компанија из Вијетнама "Конструкшн корпорејшн ЈСЦ" и даље је заинтересована за куповину бијељинске "Шећеране", што је показала и писмом намјере које је већ стигло на неколико адреса.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС потврдили су да им је стигло писмо намјере вијетнамске компаније, а писмо са истим садржајем добили су и стечајни управник "Шећеране" Лазо Ђурђевић, Одбор повјерилаца и стечајни судија.

- Своје интересовање представници ове компаније су исказали и тиме што су већ два пута посјетили Бијељину и разговарали са Ђурђевићем о куповини "Шећеране", гдје су добили све потребне информације о стању фабрике, дуговима и потраживањима. Вијетнамска компанија нуди задржавање постојеће производње уз проширење капацитета фабрике, као и задржавање радних мјеста. Ове намјере су добродошле, а Министарство ће у најскорије вријеме о писму намјере ове компаније упознати Владу Српске - казао је портпарол Министарства пољопривреде РС Александар Мацановић.

Нагласио је да је Влада РС заинтересована за то да за бијељинску "Шећерану" буде пронађен стратешки партнер који би задржао постојећу производњу, а радници радна мјеста.

- Фабрика шећера у Бијељини је на листи предузећа од стратешког значаја за РС - нагласио је Мацановић.

Ђурђевић је казао да је упознат са писмом намјере компаније из Вијетнама, али и да за сада не може оцијенити да ли ће на крају доћи до продаје "Шећеране" овој компанији.

Нагласио је и да је за 4. мај заказана сједница Скупштине повјерилаца фабрике на којој ће повјериоци бити упознати са писмом намјере, али ће и бити одлучивано шта послије пропале треће лицитације за продају покретне и непокретне имовине "Шећеране". На првој лицитацији имовина је понуђена за 23,74 милиона, другој за 16,50 милиона, а на трећој за 11,87 милиона марака.

Приједлог за отварање стечаја у некадашњем гиганту Окружном привредном суду у Бијељини поднијела је Пореска управа РС 31. јула 2015. године. "Шећерана" је Пореској управи крајем 2015. дуговала више од 2,8 милиона марака, радницима више од шест милиона, а исту суму потражује и предузеће "Агрокоп".

Блокирање рачуна

Рачун "Шећеране" блокиран је прије шест година након што је ухапшен њен тадашњи власник Зоран Ћопић. "Шећерана" је 2014. године прешла у власништво РС, пошто је Ћопић осуђен на четири године затвора и трајно му одузета имовина вриједна око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца једног од највећих нарко-босова Дарка Шарића. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција Фабрике шећера у Бијељини, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Тај удио био је у власништву Ћопићевог предузећа "Агрокоп" из Бањалуке.

"Конструкшн корпорејшн ЈСЦ"

* водећа вијетнамска компанија

* 1979. године основана

* 1.000 запослених

* 500 милиона евра годишњи промет

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана