Скупљи кредит, јефтинији квадрат

Анита Јанковић Речевић
Скупљи кредит, јефтинији квадрат

БАЊАЛУКА - Да ће неимари у Републици Српској ове сезоне имати пуне руке посла, показује податак да је у марту ове године издато 126 грађевинских дозвола, што је за чак 28,6 одсто више у односу на исти период лани, али у грађевинским предузећима страхују да ће им планове помрсити раст каматних стопа на кредите, што би се могло негативно одразити на потражњу за становима.

Према подацима Републичког завода за статистику, највише грађевинских дозвола у марту издато је за објекте високоградње и то 92 дозволе, од којих се 72 објекта односе на новоградњу.

Статистичари су израчунали да ће у објектима за издате дозволе бити изграђена 523 стана, а предњаче они двособни.

Извршни директор прњаворског грађевинског предузећа “Градип” Милан Бијелић каже да су већ уговорили послове за читаву годину.

- Очекујемо добру сезону и требало би да будемо упослени у пуном капацитету. Ријешили смо проблем са недостатком радника, а цијене репроматеријала тренутно мирују, што је добро, и надамо се да ће тако остати. Истина, цијене јесу више него што смо научили, али тако је како је - казао је Бијелић.

И власник грађевинске фирме “Марковић инвест” Раде Марковић сматра да ће сезона засигурно бити добра што се тиче градње, али да је питање како ће се завршити будући да је у оптицају много станова, а потражња опада.

- Продаја у овом моменту не иде сјајно. Радимо зграду у Лакташима, али нисмо продали ни 30 одсто. Међутим, радити морамо да бисмо задржали оперативу, раднике, да бисмо се одржали на тржишту на којем у овом моменту нема довољно послова за све грађевинске фирме па смо присиљени да будемо и инвеститори и градитељи - рекао је Марковић за “Глас” и додао да би дио фирми ове године могао стати са радом.

Марковић каже да се може очекивати да у наредним мјесецима дође до пада цијена станова.

- Чим потражња стане, а стала је, цијене ће морати ићи доље у року од неколико мјесеци или ће се задржати на овом нивоу - казује Марковић.

Директор фирме “Јокић инвест” из Зворника Иво Јокић каже да је велико питање да ли ће кренути градња свих објеката за које су издате грађевинске дозволе.

- Раст цијена некретнина на тржишту подстакао је многе инвеститоре да крену у пројекте, сређују документацију и дозволе, али посљедњих мјесеци дошло је до великих промјена када су у питању банке и раст каматних стопа, што ће сигурно допринијети мањој потражњи за становима - рекао је Јокић.

Директор бањалучке Агенције за некретнине “Ремакс” Драган Милановић истиче да је потражња за становима у новоградњи већ пала за око 30 одсто.

- Помјерио се фокус интересовања на некретнине друге врсте, куће, викендице, плацеве, па чак и старе станове. Ако потражња настави падати, вјероватно ће се и цијене кориговати ка доље, али велико појефтињење се не може очекивати, не више од пет одсто, што је на садашње цијене око 100 до 200 марака по квадрату - истакао је Милановић.

Криза

Драган Милановић каже да је лани било мање издатих дозвола због кризе која је изазвана сукобима у Украјини.

- Прољеће је почетак грађевинске сезоне и обично се тада изда највише дозвола. Прошла година је била специфична због поскупљења материјала, кризе у Украјини, велике инфлације па је то разлог зашто је лани било мање дозвола - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана