Скочиле камате, али и задуженост

Милијана Латиновић
Скочиле камате, али и задуженост

БАЊАЛУКА - Добит микрокредитних организација (МКО) у Републици Српској у првом полугодишту ове године износила је 9,683 милиона марака, што је за 1,7 милиона марака више у односу на исти период лани, показују подаци Агенције за банкарство РС.

Према подацима наведеним у извјештају за микрокредитни сектор, микрокредитна друштва су остварила добит од 9,744 милиона марака, док је код микрокредитних фондација забиљежен губитак од око 61.000 марака.

Осим добити, порасли су и кредити, па је тако укупна задуженост код микрокредитних организација са сједиштем у РС на крају јуна ове године премашила 371 милион марака, што је за око 22,6 милиона више у односу на исти период прошле године.

Од укупног износа, на кредите пласиране физичким лицима односило се нешто више од 364 милиона марака. Судећи према подацима у извјештају, грађани су повећали задуженост у микрокредитном сектору за 22 милиона марака у односу на прво полугодиште 2020. године. У истом периоду порасли су и кредити пласирани правним лицима, па је тако задуженост правних лица у микрокредитним друштвима и фондацијама на крају јуна ове године износила нешто више од седам милиона, док је у истом периоду лани била око 6,5 милиона марака.

Укупна ЕКС пондерисана каматна стопа на кредите микрокредитних организација чије је сједиште у Српској износила је 31,9 одсто, што је значајно више у односу на исти период лани када је износила 23,55 одсто.

Члан Удружења економиста РС SWOT Марко Ђого рекао је за “Глас Српске” да су микрокредитне организације карактеристика БиХ и углавном их нема нигдје у региону или су заступљене у занемарљивом проценту.

- У односу на банке, то су веома мале финансијске институције. Добар је показатељ то што расте профит микрокредитних организација јер је то уједно доказ да грађани уредно сервисирају своје обавезе према њима, имајући у виду чињеницу да за кредитима у МКО посежу грађани најнижег кредитног бонитета, односно они који не могу добити зајам у банци - истакао је Ђого.

Нагласио је да су камате у МКО далеко више него у банкама.

- С обзиром на то да и грађани најниже кредитне способности уредно враћају кредите у МКО, то је показатељ да стање у друштву није страшно лоше, али је између лошег и очајног - казао је Ђого.

Он је подсјетио да су МКО у БиХ биле пред колапсом након финансијске кризе из 2008. године, када је дошло до масовног невраћања кредита, те су тада на уштрб добити губитке покривали из текућег пословања на основу добити из претходног периода, па чак и на основу капитала.

Банке

Према подацима Агенције за банкарство РС, нето добит банака у првом полугодишту ове године износила је 64,4 милиона марака, док је у истом периоду лани износила 38,1 милион.

Укупни кредити на крају јуна ове године износили су 5,6 милијарди марака, од чега се на зајмове становништва односило 2,6 милијарди марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана