Сити мол дјело домаћих неимара и инвеститора

Жељка Кокот
Сити мол дјело домаћих неимара и инвеститора

Бањалука - Изградња тржног центра "Сити мол" у ужем центру Бањалуке, која је званично стартовала почетком овог мјесеца, тече планираном динамиком и у току су припремни радови и ископи земље.

Инвеститори овог грандиозног објекта у који ће бити уложено око 60 милиона марака су двије домаће компаније "Тропик" и "Идеал компани" из Бањалуке, док је изградња повјерена домаћем грађевинском предузећу "Градип" из Прњавора. И у свим осталима радовима, како су рекли из "Сити мола", предност ће имати домаће фирме као подизвођачи, уколико буду испуњавале услове, што је велика шанса за домаћу грађевинску оперативу да се докаже и стекне што боље референце.

У ток радова на терену увјерила се и екипа "Гласа Српске" која је обишла градилиште, на којем ће бити најдубљи ископи који су икада извршени на неком градилишту у Бањалуци и износиће чак 14 метара, док ће бити примијењен и посебан систем градње – армирано-бетонске конструкције, као нови на овим просторима. Грађевинске машине и камиони на градилишту раде пуном паром, што потврђује озбиљност, али и намјеру инвеститора да све буде завршено у планираним роковима.

Изградња "Сити мола" најдаље је одмакла од осталих тржних центара у Бањалуци, чија се изградња годинама најављује - "Делта ситија" српског "Делта холдинга" и тржног центра компаније "Бинго" Тузла.

Директор "Сити мола" Данијела Рисовић рекла је да су започели са припремним радовима за шта имају и грађевинску дозволу.

- То су ископи земље са припремама терена, односно унутрашњих саобраћајница, платформи за машине и опрему и свега потребног да градилиште може несметано да функционише и како би се даље могла припремати конструкција за заштитну темељну јаму - рекла је она.

Паралелно с тим инвеститори су предали сву документацију за грађевинску дозволу за цијели објекат, коју очекују за мање од мјесец. Рисовићева је рекла да је сљедећи корак рушење старих објеката на мјесту будућег тржног центра, прије свега старог складишта, а од средине августа предвиђено је рушење објеката уз улицу Бана Лазаревића, када ће у потпуности оградити локацију. О значају ове инвестиције говори и податак да би у јеку изградње требало бити ангажовано до 250 радника дневно, а да ће у самом објекту када буде завршен посао добити око 500 радника.

- Бањалучани могу бити поносни да иза оваквог пројекта стоје два домаћа инвеститора "Идеал компани" и "Тропик" - рекла је Рисовићева и додала да је завршетак радова планиран за крај 2018. године.

Прецизирала је да ће "Сити мол" имати 54.600 квадратних метара бруто изграђене површине, те да ће се на два нивоа налазити продајни простор са интернационалним и домаћим робним маркама, супермаркетом, а на трећем и четвртом нивоу ће бити садржаји продајно-забавног карактера са биоскопским салама, казином, угоститељским објектима и дјечијом играоницом. "Сити мол" ће имати и три нивоа подземних гаража са 460 паркинг мјеста. Рисовићева је нагласила да већ преговарају са познатим домаћим и страним брендовима, посебно онима због којих грађани иду у шопинг центре у региону, јер их нема код нас.

- Предвиђања су да ће ово дефинитивно постати сљедеће мјесто окупљања Бањалучана, али и атрактивно мјесто за туристе и све оне који дођу пословно или приватно у Бањалуку. Разлог више је и у чињеници да је свима центар града мјесто свих збивања - казала је Рисовићева.

Као кључне предности "Сити мола" у односу на друге тржне центре у Бањалуци, Рисовићева је навела неприкосновену локацију, капацитет објекта и брендове које ће понудити, али и чињеницу да ће то бити бањалучки тржни центар који граде домаћи инвеститори и неимари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана