Семберцима нова шанса за покретање бизниса

Љиљана Алексић
Семберцима нова шанса за покретање бизниса

БИЈЕЉИНА - Семберци који желе да покрену властити бизнис или унаприједе постојећи имају нову шансу да кроз “Инкубатор пословних идеја” обезбиједе грант у износу од 5.000 марака како би њихове идеје угледале свјетло дана.

Презентацију програма јуче су у Бијељини организовали инвестицијска фондација “Импакт” и град Бијељина, који већ трећу годину заредом реализују програм намијењен подстицају развоја предузетништва на овим просторима.

Заинтересованима су представљене могућности покретања или развоја властитог бизниса. Јавни позив је отворен до 1. септембра, а десет најбоље рангираних имаће на располагању бесповратна финансијска средства која могу користити за покретање пословања.

Према ријечима експерта за развој предузетништва у Инвестицијској фондацији “Импакт” Миреле Омеровић, “Инкубатор пословних идеја” се састоји из више компоненти.

- Ријеч је о програму који обухвата предузетничку обуку у трајању од шест дана, током које јачамо предузетничке капацитете учесника, затим припрему и реализацију презентације пословних идеја, додјелу бесповратне финансијске подршке у износу до 5.000 КМ, те стручну и менторску подршку у даљем развоју бизниса - рекла је Омеровићева.

Град Бијељина и Инвестицијска фондација “Импакт” већ су остварили добру сарадњу на реализацији ових пројеката.

- Бенефит овог програма је огроман. Ово је трећи пут да сарађујемо. Имали смо до сада укупно 16 нових бизниса кроз овај програм, од којих је 14 опстало и успјешно ради, а неки су и повећали број радника од 2018. године - рекла је шефица Одсјека за локални економски развој и ЕУ интеграције Града Бијељина Анкица Тодоровић.

Фармацеутски техничар из Бијељине Татјана Суботић (23) у овом програму види шансу за покретање бизниса у козметичкој индустрији.

- Пријавила сам се зато што сматрам да је ово одлична прилика за младе људе и они који желе себе да остваре и да добију додатни подстицај за нови посао. Моја идеја је да увезем једну козметичку марку и да покренем рад са козметичким салонима - рекла је она.

Програм се имплементира уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Сви заинтересовани више информација могу добити у бијељинској Градској управи.

 Умрежавање

Мирела Омеровић је рекла да је у БиХ до сада подржано око 200 бизниса. Истакла је да је план да се у наредном периоду уради њихово умрежавање како би могли сарађивати и међусобно размјењивати искуства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана