Расте удио струје из обновљивих извора

Срна
Расте удио струје из обновљивих извора

Требиње - Ове године право на подстицаје оствариле су 54 мале електране које су заједно произвеле 106,89 гигават-часова електричне енергије и на тај начин подмириле четири одсто потреба купаца у РС, истакли су у "Електропривреди РС".

Право на подстицаје ове године је остварило 16 хидроелектрана, 36 соларних постројења и двије електране на биогас. До краја 2017. на мрежи ће бити још десет нових хидроелектрана и пет соларних постројења.

- Њихово учешће у производњи струје биће повећано за два процента, а исти раст очекује се и у 2018. години. Све је значајније учешће обновљивих извора електричне енергије у подмирењу крајњих купаца струје. Њихов рад је допринио и повећању сигурности снабдијевања потрошача - истакли су у "Електропривреди РС".

Према акционом плану Владе РС за коришћење обновљивих извора електричне енергије, у периоду од 2015. до 2020. године предвиђена је и градња два вјетропарка на подручју Херцеговине. Градња вјетропарка "Хргуд" у Берковићима почеће у 2017. години и то ће бити прво вјетропостројење у Српској. Други вјетропарк "Трусина" планиран је у општини Невесиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана