Раст потражње гура извоз

Милијана Латиновић
Раст потражње гура извоз

БАЊАЛУКА - Обим робне размјене Српске са иностранством од јануара до краја априла ове године износио је 2,902 милијарде марака, а константан раст извоза у протеклих неколико мјесеци потврђује да је дошло до раста потражње и опоравка на најважнијим тржиштима на које домаћа предузећа пласирају своје производе.

Према подацима Републичког завода за статистику, за прва четири мјесеца ове године остварен је извоз у вриједности од 1,307 милијарди марака, што је за 24,9 одсто више у односу на исти период лани.

У истом периоду, са иностраних тржишта у Српску је стигла роба  вриједна 1,595 милијарди марака, што је за 14,8 одсто више у односу на исти период прошле године. Статистичари су израчунали да је покривеност увоза извозом у наведеном периоду износила 81,9 одсто.

У погледу географске дистрибуције робне размјене у прва четири мјесеца ове године, кажу статистичари, највише се извозило у Хрватску, гдје је отишла роба вриједна 200 милиона марака и Италију, гдје су пласирани производи “тешки” 191 милион КМ.

Највише производа на домаће тржиште од јануара до краја априла ове године стигло је из Србије и то у вриједности од 287 милиона КМ, те из Италије у вриједности од 239 милиона марака.

- Посматрано по групама производа, највеће учешће у извозу остварује електрична енергија са 116 милиона КМ, што износи 8,9 одсто од укупног извоза, док највеће учешће у увозу остварују лијекови, са укупном вриједношћу од 69 милиона КМ, што износи 4,3 одсто од укупног увоза - наведено је у извјештају Републичког завода за статистику.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истиче за “Глас Српске” да ове бројке показују да је дошло до стабилизације на најважнијим тржиштима са којима Српска остварује робну размјену.

- Криза се смирује, извоз расте и надам се да ће тај тренд раста извоза који нас прати од краја прошле године бити настављен и убудуће и да ће домаћа привреда што прије изаћи из проблема како бисмо надокнадили све оно што је изгубљено у прошлој години - рекао је Благојевић.

Економисти тврде да је најважније од свега да се и Српска на вријеме “престројила” и да је нашла модел како да функционише у вријеме пандемије вируса корона.

- Уобичајени пословни аранжмани које смо имали из западне Европе очигледно су поново активни јер и та тржишта биљеже опоравак, а све то позитивно дјелује на наше произвођаче, примарно у дрвној, металској, кожној и текстилној индустрији. То је добар знак за све домаће погоне. Свима је у интересу раст извоза јер ће то са сигурношћу бити и наплаћено - казао је економиста Зоран Павловић.

Плате

Према подацима Републичког завода за статистику просјечна плата у Српској исплаћена у априлу ове године након опорезивања износила је 978 марака. Статистика показује да је највиша просјечна плата након опорезивања исплаћена у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања, 1.475 КМ, а најнижа у подручју дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерства и угоститељства, 693 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана