Раст малог бизниса након седам година

Анита Јанковић
Раст малог бизниса након седам година

Бањалука - Број новоотворених предузетничких радњи у РС прошле године је премашио број одјављених, а тај тренд регистрован је први пут након избијања економске кризе 2008, која је погодила цијели свијет и оставила снажне негативне посљедице и на Српску.

Према подацима Пореске управе РС, прошле године су регистрована 3.774 предузетника, док је одјављено 1.296.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић каже да су главни узроци позитивног тренда једноставнији процес регистрације и пореске олакшице.

- Оваквом исходу допринијела је једноставнија регистрација предузећа и пореске олакшице кроз дефискализацију. Резултат би био још бољи када би РС увела регистар парафискалних намета по узору на земље окружења. Стимуланс би дало и укидање комуналних такси на републичком и општинском нивоу и изједначавање цијене струје, воде и комуналија малим предузетницима и грађанима. То би многе предузетнике вратило из сиве зоне у легалне токове, а према нашим подацима таквих је више од 7.000 - казао је Братић.

Према његовим ријечима, у РС је регистровано око 25.000 самосталних предузетника који запошљавају више од 43.000 радника.

- Мали бизнис није занемарљив и држава мора подстицати раст и развој тог сектора - истакао је Братић.

У Бањалуци је на крају 2015. било 4.069 самосталних предузетника, што је за 218 више него годину раније.

- У 2015. је пријављено 836 самосталних предузетника, а у 2014. тај број је био мањи за седам. Лани је затворено 618 радњи, док су у 2014. години одјављена 1.242 самостална предузетника - казали су у Одјељењу за привреду Градске управе Бањалука и навели да је лани највише одобрења за регистрацију издато у угоститељској дјелатности.

Становништво Бијељине се такође окреће самосталном бизнису, што показује податак да је број отворених радњи у односу на одјављене порастао за готово 100.

- Ранијих година та разлика је била мања. У 2015. смо имали 358 регистрованих и 262 одјављена самостална предузетника. Главни разлози за одјаву је економска неефикасност - казали су у Градској управи Бијељина.

У Приједору су прошле године регистрована 294, док су се за гашење бизниса одлучила 222 предузетника. Катанац на радње у Приједору су најчешће стављали трговци, а међу отвореним предузетничким радњама предњаче угоститељски објекти.

- Број радњи је енормно порастао у односу на претходне године. У 2013. смо имали свега 52 новоотворене занатске радње, а лани 114 - кажу у Градској управи Приједор.

На подручју Добоја су регистроване 234 самосталне дјелатности, док је кључ у браву стављен у 146 радњи.

- Наши грађани су лани највећу шансу за покретање малог бизниса видјели у трговини, док су 2014. предњачиле занатске радње - казали су у Градској управи Добој.

Позитиван тренд забиљежен је и у мањим срединама попут Пала, гдје је током 2015. посао покренуо 131 самостални предузетник, што је 56 више у односу на 2014. годину, док је одјављена 71 радња. У Новом Граду је прошле године отворено 70, а затворене 62 радње.

Регистрације за два дана

Законски рок за рјешавање захтјева за покретање самосталне предузетничке дјелатности је два дана. Будући привредник за отварање радње, без обзира на дјелатност, треба да плати 32 марке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана