Распоређен новац од продаје имовине “Топ фарма”: Радници остали кратких рукава

Анита Јанковић Речевић
Распоређен новац од продаје имовине “Топ фарма”: Радници остали кратких рукава

ГРАДИШКА - Новцем од продаје имовине предузећа “Том фарм” из Нове Тополе намирен је само дио потраживања разлучних повјерилаца, док су радници, њих 13, који су били запослени у овој свињогојској фарми при покретању стачаја, остали кратких рукава.

Имовину фарме у августу прошле године купило је предузеће “Етмаџ” из Бањалуке за 1,34 милиона КМ, а укупна призната потраживања “Топ фарма” у стечајном поступку износила су око 13 милиона марака.

Стечајна управница предузећа “Топ фарм” Наташа Косић рекла је за “Глас Српске” да је одржано рочиште за главну диобу на којем је изгласан приједлог расподјеле новца на начин да се намире три разлучна повјериоца, у складу са редослиједом уписаног заложног права, односно хипотеке над имовином стечајног дужника.

- Компанији “Рапић” из Градишке биће намирена сва призната потраживања, “Еоs Matrix” из Сарајева добиће 20 одсто признатих потраживања, а “Пламогро инвест Б.В.” из Холандије износ мањи од један одсто - рекла је Косићева и додала да су призната потраживања разлучних повјерилаца износила 5,2 милиона КМ.

Она је додала да ће диоба бити извршена за десетак дана и да радници стечајног дужника, који су у вишем исплатном реду, одмах иза разлучних повјерилаца, нису могли бити намирени због недостатка стечајне масе, као ни повјериоци општег исплатног реда.

- При покретању стечајног поступка затечено је 13 запослених којима су призната потраживања у износу од 226.000 КМ, али имовине и новца више нема. Након завршетка диобе услиједиће ревизија стечајног поступка, а потом и рјешење о закључењу стечаја - појаснила је Косићева.

Окружни привредни суд у Бањалуци отворио је стечај у фирми “Топ фарм” из Нове Тополе 18. маја 2021. године након што је утврђено да је предузеће неликвидно, да су му рачуни блокирани дуже од 800 дана, да се пословање обавља путем благајне и да менаџмент друштва постоји само формално.

Након отварања стечаја производња је угашена, а како није било ни хране ни новца, хитно је продато око 2.000 прасади и крмача. Потом је услиједила продаја опреме, која је уновчена на првој лицитацији, док је за непокретну имовину, односно објекте и земљиште поред магистралог пута Бањалука - Градишка купац пронађен тек на петој лицитацији.

На првој лицитацији имовина “Топ фарма” била је понуђена за 11,5 милиона марака, а износ се смањивао при свакој новој лицитацији. На посљедњој, петој лицитацији имовина је била понуђена за 1,27 милиона КМ, али је продата по цијени вишој за пет одсто. 

Презадуженост

Наташа Косић је раније упозорила да ће потраживања након уновчења имовине бити намирена у малом проценту. Истакла је да је предузеће поприлично задужено неколико година прије него што је покренут стечај и највећа потраживања јесу заправо кредити који су дати фарми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана