Радна снага главни адут странцима

Данијела Бајић
Радна снага главни адут странцима

БАЊАЛУКА - Квалитетна радна снага и добар пословни потенцијал главни су мамац за странце који се масовно одлучују за покретање бизниса у Српској, а у прилог томе говори и податак да на овом подручју успјешно послује 2.461 страна фирма.

Да се тај број константно повећава потврђују и подаци Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ), према којима је 2021. године у Српској у власништву странаца било 2.088 фирми, док је лани радило 2.391 предузеће чији су оснивачи страни држављани.

Највише предузећа чији оснивачи су странци, према подацима АПИФ-а, отворено је у Бањалуци, Бијељини, Градишци, Лакташима и Требињу.

У АПИФ-у истичу да страни инвеститори, који су шансу за успјешно пословање препознали у Српској најчешће долазе из Србије, Словеније, Италије, Хрватске, Аустрије, Њемачке, Кине, Турске, Русије и Холандије. Међу топ дјелатностима које су занимљиве странцима у Српској из АПИФ-а су издвојили савјетовање које се односи на пословање и остало управљање, затим неспецијализована трговина на велико, рачунарско програмирање те инжењерске дјелатност и изградња стамбених и нестамбених зграда.

Извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ Саша Грабовац за “Глас” каже да на одлуку странаца да покрену бизнис у Српској утиче више фактора.  

- С једне стране, многи странци у Српској покрећу бизнис јер су већ почели с пласманом својих производа на ово тржиште па како би себи олакшали пословање долазе овдје као оснивачи кћерки фирми. С друге стране, одређени број страних држављана у Српској и ФБиХ препознају предности у смислу повољнијих пореских стопа па овдје фирму региструју - казао је Грабовац.

Додао је да је, ипак, релативно мали број фирми у власништву странаца у Српској да би учинак на привреду био већи, односно утицај на економију Српске би био много бољи када би долазиле веће компаније, које би запошљавале више радника различитих профила.   

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је за домаћу привреду веома важно да долазе стране компаније, попут њемачке фирме “Махле”, која у Лакташима гради простор већи од 20.000 квадрата, гдје ће запослити стотине радника и повући неколико домаћих малих предузећа која ће бити кооперанти.

- Такође, веома је битно да долазе реномиране свјетске фирме које доносе нову техничку културу и на неки начин приморавају наша предузећа да примјењују нове технологије и улажу у кадар - казао је Ћорић.

Стечајни поступак

Према подацима АПИФ-а, у Српској је у 2022. години основано 1.046 пословних субјеката, што је за 190 пословних субјеката више у односу на исти период 2021. Истовремено, лани је угашено 246 пословних субјеката, што је за 55 мање у односу на 2021. годину. Прошле године покренуто је 75 стечајних поступака, док је у 2021. години покренуто 124 стечаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана