Пуштен у рад нови багер вриједан седам милиона КМ

Срна
Пуштен у рад нови багер вриједан седам милиона КМ

Угљевик - На Површинском копу “Богутово село” Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ “Угљевик” данас је у рад пуштен нови багер вриједан седам милиона КМ.

Директор РиТЕ “Угљевик” Жико Крунић изјавио је да ће набавка оваквих машина и друге моћне рударске механизације бити настављена, а овај багер обезбијеђен је властитим средствима РиТЕ.

 ”Машина попут ове ствара предуслове за обављање производње у планираном обиму”, рекао је Крунић, нагласивши да је ово наставак политике Владе Републике Српске која се реализује путем “Електропривреде Републике Српске”, те да РиТЕ “Угљевик” само реализује ту политику набавком оваквих и сличних машина.

 Он је навео да ће ова политика бити настављена, те да гарантује успјешан рад у наредном периоду.

“За три-четири мјесеца планирамо да набавимо још три машине, односно булдожере”, рекао је Крунић.

Он је навео да је, захваљујући политици претходних руководстава овог колектива и разумијевању Владе Српске, ситуација у РиТЕ данас радикално промијењена у позитивном смислу.

Крунић је нагласио да то значи да је Рудник сада ослоњен на властиту механизацију и да више не зависи од трећих лица.

 Руководилац Рудника Реља Драгић рекао је да је багер капацитета 16 метара кубних чврсте масе од данас у функцији, те да је ово највећи багер који је стигао у Рудник за 35 година од како Површински коп “Богутово село” ради.

“Ово је само једна од инвестиција у посљедњих неколико година, јер у складу са пројектном документацијом, студијом оправданости набавке рударске механизације и плановима производње струје, а самим тим и потребних количина угља, ми интензивно радимо на набавци основне рударске механизације – багера, дампера и булдожера”, рекао је Рељић.

Он је навео да је овај багер седми по реду који је набављен у посљедњих девет година, чиме је, како каже, практично зановљена комплетна механизација.

“Планови за ову годину су, када је ријеч о откривци, укупно 9.600.000 метара кубне чврсте масе и око 2.000.000 тона угља. 'Електропривреда Републике Српске' може да рачуна да ћемо имати довољно угља за потребе енергетског блока”, рекао је Рељић.

Руководилац Радне јединице Термоелектрана Милан Мирковић рекао је да је ТЕ од 15. априла у редовном годишњем ремонту, у којем ће се, осим редовних послова, обавити и одређени инвестициони радови на блоку Термоелектране као што су замјена канала димних гасова чија вриједност је око 350.000 КМ, те замјена носећих елемената конвективних прегријача у котлу вриједности око 400.000 КМ.

Планирана је и замјена канала угљеног праха чија вриједност износи 100.000 КМ, те замјена дијела бункера угља у вриједности од 100.000 КМ.

Мирковић је нагласио да је ТЕ у претходна три мјесеца произвела 561.032 гигават-часова електричне енергије, што представља 104 одсто пребачаја производње.

Према плану, ремонт ће трајати до 25. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана