Пропало 14 концесија због кршења уговора

Марина Чигоја
Пропало 14 концесија због кршења уговора

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарство индустрије, енергетике и рударства РС раскинули су у прошлој години 14 концесионих уговора, а најчешће је то чињено због тога што концесионари нису поштовали уговорене обавезе.

У Министарству пољопривреде су истакли да су лани раскинули седам, а у овој години још један уговор. У свим случајевима уговори су раскинути зато што концесионари нису извршавали обавезе. Пет уговора раскинуто је једнострано, а два споразумно.

- У овој години једнострано је раскинут уговор са концесионаром “Клаоница и прерада меса” из Сокоца - казали су у Министарству пољопривреде и додали да се проблеми у области концесија јављају у току реализације уговора најчешће због неусклађености катастарских података са стањем на терену.

Када је у питању Министарство индустрије, енергетике и рударства, од седам раскинутих уговора пет се односило на област рударства, а два на енергетику.

- Разлози за раскид уговора из области рударства су непоштивање рокова из концесионог уговора, недостатак новца и губитак тржишта усљед кризе - казали су у Министарству.

Раскинута су и два уговора за изградњу и коришћење малих хидроелектрана - “Кобиљска ријека” на Кобиљској ријеци у Кнежеву са концесионаром “Интер-хем” из Бањалуке и “Говза Б-Г-2” на ријеци Говзи у Фочи са фирмом “Елинг МХЕ” из Теслића.

- Разлог за раскид уговора је спајање тих малих хидроелектрана са другима. Анализом је утврђено да је најбоље рјешење спајање ових концесија, односно изградња једне мале хидроелектране са побољшаним техничким карактеристикама - појаснили су у Министарству и додали да спроводе детаљну анализу свих концесионих уговора и да ће са концесионарима који нису направили помаке у реализацији бити раскинути уговори.

У извјештају Комисије за концесије РС, који ће посланици разматрати на идућој сједници Народне скупштине РС, наведено је да је потребно веће ангажовање инспекција с циљем спречавања нелегалне експлоатације добара на које се односи концесија и злоупотребе закона и уговора о концесијама. У области пољопривреде као највећи проблеми су наведени узурпација земљишта под концесијом од стране трећих лица, неусаглашеност парцела у јавним регистрима са стањем на терену и неплаћање или нередовно плаћање концесионе накнаде. У извјештају је наведено да је лани први пут дошло до значајнијег степена реализације уговора за изградњу малих хидроелектрана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана