Производња струје подигла индустрију

Жељка Кокот
Производња струје подигла индустрију

Бањалука - Сектор производње струје у РС наставио је да се опоравља и у прва четири мјесеца ове године предводио је раст индустријске производње, која је у односу на исти прошлогодишњи период имала бољи учинак за 3,4 одсто.

Подаци Републичког завода за статистику показују да је производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и област климатизације порасла за седам одсто. Раст, иако много скромнији, забиљежиле су и преостале двије гране индустрије. У области вађења руде и камена забиљежен је раст производње од 2,6 одсто, а прерађивачка индустрија је у прва четири мјесеца забиљежила помак за 0,6 одсто у односу на исти период лани.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да највећи допринос охрабрујућем расту дају металска индустрија, те производња електричне енергије и намјештаја.

- Ти сектори у највећој мјери утичу на физички обим и вриједност бруто домаћег производа. Стопа раста индустријске производње од 3,4 одсто показује да ови сектори имају одређену стабилност. Проблем је, међутим, најављено поскупљење електричне енергије које би озбиљно пољуљало и нарушило конкурентност свих индустријских грана - каже Ћорић и додаје да енергија и шуме представљају једине компаративне предности и капитална добра којима располажемо.

Члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић каже да се раст индустрије поклапа са предвиђањима међународних институција, које су за ову годину предвидјеле годишњи стопу раста БДП-а од два до три одсто.

- Раст индустријске производње је позитиван знак јер од њега зависи опоравак цјелокупне економије. Овогодишњи раст дјелимично је посљедица и нешто смањеног производног обима у првом кварталу прошле године, са којим га упоређујемо - каже Тодоровић.

Он каже да су за похвалу реформски закони који су недавно донесени с циљем сузбијања сиве економије, али да репресивне треба да прате и подстицајне мјере.

- Требало би примјењивати комбинацију репресивних и подстицајних мјера. Због тога би приједлози послодаваца за смањивање фискалних и парафискалних намета требало што прије да буду прихваћени - казао је Тодоровић.

Запослени

Број радника у индустрији РС порастао је у прва четири мјесеца ове године за 1,1 одсто у односу на исти период 2014. Прерађивачка индустрија повећала је број запослених за 0,2 одсто, индустрија вађења руде и камена за 3,1 одсто, док је број радника у области производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и сектору климатизације порастао за 5,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана