Привредници из РС и Србије јачају сарадњу

Приредила: Маријана Миљић
Привредници из РС и Србије јачају сарадњу

Нови Сад - Привредници из РС и Србије покушаће да унаприједе међусобну и сарадњу са колегама из региона на пословном форуму који је у петак отворен у Новом Саду и на којем се окупило више од 200 учесника.

Друго издање Форума о привредној сарадњи РС и Србије отворио је предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић. Форум организују Агенција за развој малих и средњих предузећа РС и Развојна агенција Србије, а учесници долазе и из земаља окружења Мађарске, Бугарске, Румуније и Словеније.

Током форума биће одржане панел-дискусије, у којима учествују представници развојних агенција, привредних комора и других организација. Циљ скупа је представљање најбољих рјешења у пракси, умрежавање идеја, размјена информација и проналажење потенцијалних партнера за реализацију привредних пројеката од заједничког интереса. Тежиште овогодишњег форума је на сарадњи малих и средњих предузећа из РС и Србије.

Чубриловић је рекао да ће РС донијети још боље законе и друга акта који ће створити бољи пословни амбијент и претпоставке за бржи и динамичнији развој привреде, а нарочито сектора малих и средњих предузећа.

- Увјерен сам да ће и овај форум бити успјешан као што је био прошлогодишњи у Бањалуци. Увјерен сам да ће и пословни људи из РС и Србије у директним контактима остварити нова партнерства и склопити много нових уговора, који ће унаприједити привредну сарадњу наших земаља  истакао је Чубриловић.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић је рекао да Српска и Србија морају да се ослањају једна на другу у економском развоју због веома сложене ситуације у свијету и Европи.

- Економска сарадња Србије и РС је императив у вријеме кад се суочавамо с глобализацијом и неолибералним утицајем на економију наших земаља. Само заједничким дјеловањем можемо се супротставити тим тенденцијама. Србија је РС најважнији спољнотрговински партнер. Желимо да дјеловањем кроз институције РС дамо још снажнију подршку сарадњи и промоцији привредних потенцијала и могућности РС нарочито у секторима пољопривреде, саобраћаја, трговине и туризма - истакао је Ђокић у обраћању учесницима форума и додао да је споразум о специјалним и паралелним везама РС и Србије основ за сарадњу и развој.

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа РС Маринко Ђукић оцијенио је да је форум постао мјесто за јачање сарадње привредника Српске и Србије.

- Увјерен сам да ће данашњи форум бити мјесто размјене пословних идеја, учвршћивања постојећих и креирања нових пословних контаката и уговарања послова - рекао је Ђукић.

Предсједник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић истакао је да је робна размјена између Србије и РС у 2015. години била већа од 560 милиона евра и да има простора за њено повећање.

- Никакав политички инжењеринг, којег је било у прошлости, не може нарушити дубоке и блиске везе РС и Србије - поручио је Мировић.

Отварању форума присуствовао је и министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић.

Аутопут

Недељко Чубриловић је казао да дијели мишљење Игора Мировића, који је нагласио значај повезивања Србије и РС добром путном инфраструктуром.

- Главни пројекат је изградња аутопута од Новог Сада до Руме, који би ишао тунелом испод Фрушке горе и даље ка РС. У питању је аутопут од стратешког значаја за РС и Војводину, односно Србију - рекао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана