Привреда тражи већа растерећења

Марина Чигоја
Привреда тражи већа растерећења

Бањалука - Привредници у РС изнијели су низ замјерки на предложени сет пореских закона који би требало да растерете привреду истакавши да они представљају прави пут за побољшања, али ду су очекивања пословне заједнице за растерећење била већа.

У Привредној комори РС у петак је одржана јавна расправа о нацртима закона о измјенама и допунама Закона о доприносима и Закона о порезу на доходак, те нацртима закона о порезу на добит, порезу на непокретности, роковима измирења новчаних обавеза, одгођеном плаћању пореског дуга.

Директор Привредне коморе РС Драгица Ристић истакла је да су привредници тражили да порези и доприноси буду враћени на ниво прије избијања свјетске економске кризе и да буде повећан неопорезиви дио плате до износа најниже зараде у РС, али то није прихваћено. Привредници су изразили незадовољство и због тога што је у циљу стимулације новог запошљавања као минималан услов за умањење основице за порез на добит предложено запошљавање најмање 30 радника.

- Став привредника је да то није стимулативно поготово за мала и средња  предузећа и да то треба спустити у најгорем случају на пет до десет радника. Чак је било и ставова да у условима када имамо оволики број незапослених и обезбјеђење посла за једног радника заслужује додатне стимулације - нагласила је Ристићева и додала да је проблем и што није прецизирано када ће почети примјена ових закона.

Привредници су изнијели замјерке и на измјене стопе пореза на непокретности с обзиром на то да ће бити опорезовани и производни погони. Ристићева је истакла да су привредници изразили незадовољство и због предложеног ограничавања износа за накнадно одобрени рабат на три процента.

- На овај начин не би требало ограничавати пословне политике предузећа - казала је Ристићева.

Помоћник министра финансија РС Јово Радукић истакао је да је Влада предложила сет измјена законских рјешења како би растеретила привреду. Подсјетио је да ће збирна стопа доприноса бити смањена са 33 одсто на 31,6 одсто, те да је припремљена и иницијатива за измјене Закона о ПДВ-у како би основна стопа са 17 одсто била повећана на 21 одсто или неку другу стопу, а уведена нижа стопа на основне животне намирнице, лијекове и друге потрепштине чија је употреба широко распрострањења.

- Такође, упућена је и иницијатива за измјену Закона о акцизама која подразумијева увођење додатне акцизе на дуванске прерађевине од 0,30 КМ по кутији и 0,15 КМ по литри пива у циљу да се надомјести недостатак у ванбуџетским фондовима због смањења стопе доприноса - рекао је Радукић.

Казао је да би сви закони требало да ступе заједно на снагу јер се растерећује привреда, али се мора обезбиједити и сигурност јавних фондова.

Инвеститори

Драгица Ристић је истакла да је изражен и страх да ће нови начин опорезивања страних предузећа додатно демотивисати потенцијалне инвеститоре.

 

 

Кључни захтјеви привредника

 

- Враћање стопа доприноса и пореза на ниво прије свјетске економске кризе

 

- Повећање неопорезивог дијела плате до износа најниже зараде у РС

 

- Снижавање броја новозапослених радника као услова за умањење основице за порез на добит

 

- Укидање пореза на непокретности на производне погоне

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана