Привреда тражи смањење намета

Маријана Миљић
Привреда тражи смањење намета

Бањалука - Челници Привредне коморе РС представили су јуче премијеру Жељки Цвијановић и министрима приоритетне мјере за 2017. годину, а најважније се односе на растерећење привреде кроз снижавање пореза и других намета који отежавају пословање и успоравају економски раст.

Из Владе РС су поручили да ће бити на располагању пословној заједници. Састанак је одржан на иницијативу Привредне коморе РС, а челници привредне заједнице су представили мјере које треба реализовати. На списку привредника нашле су се мање-више идентичне иницијативе из претходних година, што су оправдали веома једноставно - до данас ништа од тога није реализовано. Привредници су се поново заложили за смањење фискалних и парафискалних намета и јавне потрошње, те затражили да буде анализирана примјена Закона о раду и других подзаконских аката.

- Инсистирамо и на побољшању ликвидности привреде и ванбуџетских фондова, подршци и подстицајима привреди, унапређењу инспекцијских и правосудних органа, сузбијању сиве економије и реформи образовног система - казала је директор Привредне коморе РС Драгица Ристић.

Нагласила је да је договорено да буду одржани секторски састанци представника Привредне коморе и ресорних министарстава, на којима ће бити разматрани проблеми и мјере које је неопходно предузети по областима.

- Први такав састанак очекујемо до краја седмице са министром финансија Зораном Тегелтијом, а тема ће бити прописи из надлежности министарства на чијем је челу. До краја године биће одржан још један заједнички састанак са премијером и министрима, на којем би биле разматране све отворене теме у цјелини - навела је Ристићева.

Из Владе су поручили да стоје на располагању привредној заједници и да су њихове сугестије увијек добродошле у креирању закона усмјерених на растерећење привреде и повећање раста привредне активности и запошљавања.

- Разговарано је и о унапређењу сарадње, посебно у контексту израде стратешких докумената, програма економских реформи и буџета РС за 2017. годину. Било је ријечи и о активностима које се спроводе на поспјешивању међусобне сарадње с циљем побољшања пословног амбијента, растерећења привреде и осталим актуелним темама - саопштено је Владе РС.

Савез синдиката ускоро би требало да представи своје захтјеве са којима ће изаћи пред Владу уочи креирања економске политике и буџета РС за идућу годину. Раније су истакли да ће инсистирати на побољшању положаја радника, посебно у реалном сектору, повећању минималне плате и генералном расту зарада код приватника.

Предузетнички портал

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић присуствовао је јуче представљању предузетничког портала РС, који је јединствена онлајн платформа за пословну подршку у БиХ. Он је рекао да је овај портал важан пројекат посредством којег ће се грађани и пословни субјекти информисати о важним питањима из области пословања.

Директор Агенције за мала и средња предузећа РС Маринко Ћукић оцијенио је да ће портал олакшати приступ информацијама и свима који желе да покрену бизнис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана