Представљени резултати дигиталне трансформације привреде Српске: Трошкови мањи, комуникација бржа

Милијана Латиновић
Представљени резултати дигиталне трансформације привреде Српске: Трошкови мањи, комуникација бржа

БАЊАЛУКА - Дигитализација је један од главних предуслова да привреда Републике Српске остане конкурентна и да се добро позиционира на страним тржиштима и само на тај начин предузећа се могу квалитетно борити са ино-компанијама.

Истакли су то у петак привредници и представници Владе РС приликом представљања резултата дигиталне трансформације привреде Српске.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић подсјетио је да је у Српској формирана Мрежа за дигиталну трансформацију коју осим Коморе чине и Министарство привреде и предузетништва и Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, у оквиру које је формиран Центар за дигиталну трансформацију.

- Реализовали смо два пројекта. У првом је израђена дигитална стратегија за десет предузећа из металног сектора и дрвопрераде. Кроз други пројекат успјели смо да одшколујемо десет консултаната из Српске и они су сада једини у БиХ. Расписали смо конкурс, десет предузећа је прошло и наши стручњаци су урадили стратегије за њих, а потом су их реализовале домаће ИКТ компаније - рекао је Ћорић.

Савјетник министра за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Никола Драговић рекао је да је овај пројекат показао да се информационо-комуникационе технологије (ИКТ) могу увести у домаћа предузећа на флексибилан начин уз релативно мале трошкове користећи домаће знање и експертизу која је изграђена кроз овај пројекат.

- Постоји одређена база података домаћих стручњака способних да у веома кратком времену одговоре на специфичне захтјеве предузећа и сукцесивно уведу одређене ИК технологије у њихов рад. Брзо су постигнути конкретни резултати који се огледају у смањеним трошковима пословања и убрзању комуникације који и у наредном периоду треба да допринесу такозваном озелењавању економије у Српској - рекао је Драговић.

Технички директор фирме “Toponix” из Прњавора, која је специјализована за производњу инокс дијелова, Мирко Топић захвалио је Привредној комори на прилици да учествују у овом пројекту.

- Идеја је била да дигитализујемо процес производње, од улаза репроматеријала до финалног производа - рекао је Топић.

Руководилац људских ресурса и правних послова у бањалучком предузећу “Елас металексперт” Светлана Вукадиновић рекла је да је ова компанија препознала процес дигитализације као трку којој се мора прикључити.

- Дигитализујемо већину процеса које можемо, а посљедњи корак била је дигитализација интерне комуникације, набавком својеврсног софтвера. Наша компанија послује на двије локације па нам је то додатно олакшало комуникацију - рекла је Вукадиновићева.

 Субвенције

Помоћник министра привреде и предузетништва у ресору за развој малих и средњих предузећа и предузетништва Рајко Лалић рекао је да су у протеклом периоду активности министарства базиране на подршку привредним субјектима који набављају савремене машине и дигитализују се кроз инвестиционе пројекте и директна улагања.

- За ову годину за те намјене планирамо 15 милиона КМ - рекао је Лалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана