Пребијање дуга чекало на предузећа у стечају

Жељка Кокот
Пребијање дуга чекало на предузећа у стечају

Бањалука - Друга мултилатерална компензација у Српској биће спроведена од 16. до 25. маја, а организатори и привредници очекују већи број учесника и износ пребијених дугова јер ће се овај пут у систему наћи и обавезе фирми у стечају и ликвидацији.

Нова рунда пребијања дугова првобитно је била планирана за крај априла, али је помјерена због измјена Закона о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије које је Народна скупштина РС усвојила почетком мјесеца. Тим измјенама дата је могућност стечајним и ликвидационим управницима да пријаве дугове фирми које се налазе у стечају и ликвидацији. Новина је и то да се привредни субјекти чије сједиште није на територији РС могу на добровољној основи регистровати у систем за мултилатералне компензације и сесије на Бањалучкој берзи. За разлику од њих, предузећа са сједиштем у Српској обавезна су да пријаве своје обавезе.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић каже да ће захваљујући законским измјенама бити обухваћен већи број субјеката у односу на премијерну прошлогодишњу компензацију, што би требало да резултира и пребијањем већег износа дуга.

- Није било већих измјена закона, али вјерујем да ће на овај начин бити избјегнута било каква врста забуна и проблема - каже Божић.

Предузећа и субјекти из јавног сектора ће, према Божићевим ријечима, за компензацију моћи пријавити обавезе доспјеле до 1. априла.

- Могу да пријаве и авансне, односно обавезе које још нису доспјеле са нагласком да је ријеч о авансном плаћању обавеза - истакао је Божић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да је прва мултилатерална компензација дала добре резултате и да су очекивања од друге рунде пребијања дугова још већа с обзиром на то да се очекује већи број учесника, међу којима ће се наћи и фирме у стечају и ликвидацији.

- Предузећа у стечају која се налазе пред гашењем пребијањем дугова ће увећати стечајну масу, што ће омогућити да у већој мјери буду исплаћена дуговања повјериоцима, док ће фирме које се налазе у процесу реорганизације уз додатна средства лакше стати на ноге - каже Благојевић.

У првој обавезној и двије додатне мултилатералне компензације које су реализоване од 26. октобра до 10. новембра прошле године пребијено је 164,26 милиона КМ дуга, а три четвртине се односило на јавни сектор. Износ пребијеног дуга би био знатно већи да су сви субјекти пријавили обавезе. За контролу пријављивања обавеза у систем мултилатералне компензације задужена је Пореска управа РС која на располагању има и казне од 100 до 10.000 марака за оне који не испуне ту законску обавезу.

Обавезне мултилатералне компензације у РС биће спровођене два пута годишње, а планирани термини су април и октобар.

Друга мултилатерална компензација

- Биће одржана од 16. до 25. маја

- Очекује се већи број учесника

- Учествоваће фирме у стечају и ликвидацији

- Фирме са сједиштем ван РС могу, а не морају учествовати

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана