Пословна клима на узлазној путањи

Жељка Кокот
Пословна клима на узлазној путањи

Бањалука - Индекс пословне климе за БиХ, који израчунава Аустријска контролна банка, порастао је скоро три пута у посљедње двије године, а главни разлог је побољшање тренутне пословне климе и раст очекивања инвеститора.

Индекс пословне климе је јединствен инструмент који пружа повјерљиве информације из перспективе особе која инвестира у конкретну земљу, јер банка ове индексе прикупља директно од инвеститора који имају искуства у земљама овог региона.

Генерални индекс пословне климе за централну и источну Европу остао у периоду од октобра до новембра 2015. године на нивоу од 84,9 бодова и показује тренд стагнације пословне климе овог региона због негативне климе у Русији и затегнутих односа Москве и Запада. Ипак, инвеститори много повољније него раније оцјењују климу за пословање у БиХ, Хрватској и Србији које су на најновијој листи знатно напредовале. Према овом показатељу, у БиХ се може очекивати умјерено позитиван раст привреде у другој половини године, јер је, с обзиром на тренутне тенденције, позиционирана у првом дијелу табеле која обухвата централноевропске земље.

БиХ се међу 12 централноевропских земаља налази на диоби петог мјеста са Словачком са 28 бодова. Према листи, коју је сачинила Аустријска контролна банка, испред су Чешка, Румунија, Пољска и Србија, док лошију пословну климу имају Мађарска, Словенија, Бугарска, Хрватска, Русија и Украјина.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић сматра да је на побољшање пословне климе у БиХ значајно утицао процес приближавања Европској унији и мјере које су спроведене на том путу и растерећења привреде.

- Врло важан корак је поједностављење процеса оснивања фирме и формирање једношалтерског система које је утицало на раст повјерења инвеститора. На побољшање услова пословања значајно је утицало и јачање правне сигурности, јер су Влада РС и власти на локалном нивоу пружали знатну подршку страним фирмама које су се појављивале на нашем тржишту - сматра Видић.

Аустријска контролна банка објављује четири пута годишње индекс пословне климе у централној и источној Европи и за те потребе испитује 400 руководећих кадрова у предузећима чија се сједишта за централну и источну Европу налазе у Аустрији.

Индекс пословне климе по земљама

Чешка         34

Румунија    33

Пољска      30

Србија        28

БиХ   27

Словачка   27

Мађарска   25

Словенија  24

Бугарска    19

Хрватска    18

Украјина    -19

Русија         -25

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана