Послове у Њемачкој јури 28 фирми из РС

Жељка Кокот
Послове у Њемачкој јури 28 фирми из РС

Бањалука - На конкурс за додјелу деташмана за рад у Њемачкој пријавило се 28 фирми из Српске, од чега је пет први пут изразило жељу за пословањем у једној од најјачих европских економија.

Комисија за додјелу деташмана Привредне коморе РС отворила је у петак пријаве како би провјерила да ли су фирме доставиле комплетну документацију. Представници фирми које су учествовале на конкурсу могли су учествовати у самом процесу ревидирања понуда како би се увјерили у непристрасност чланова комисије.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да је за редовни контингент конкурисало 28 фирми. Међу њима су 23 које су и раније обављале радове у Њемачкој и пет фирми које су се први пут пријавиле на конкурс.

- Иста фирма може конкурисати и за редовни и за посебни контингент радних дозвола и ове године је забиљежено седам таквих случајева. Само за посебни деташмански контингент пријавила се једна фирма - објашњава Благојевић и додаје да ће комисија сав посао у вези са додјелом деташмана завршити до краја септембра, када ће њихова одлука бити прослијеђена Управном одбору Спољнотрговинске коморе БиХ, након чега ће услиједити свечана додјела деташмана корисницима.

Фирме из Српске показале су и ове године велико интересовање за пословање у Њемачкој због мањка посла на домаћем тржишту, али и прилике за добру зараду на захтјевном тржишту једне од најјачих европских економија.

Благојевић каже да деташмани олакшавају пут фирмама из РС за пробој на европско тржиште и повећавају конкурентност наше економије.

- О значају деташмана најбоље говори податак да је вриједност радова наших фирми које су лани добиле и искористиле деташмане на њемачком тржишту износила око 30 милиона евра - каже Благојевић.

Спољнотрговинска комора БиХ је у сарадњи са ентитетским коморама расписала 10. августа конкурс за додјелу контингента од 2.000 деташмана за рад у Њемачкој. На конкурс су могле да се пријаве фирме које обављају грађевинске, изолатерске и послове из области монтажерства и рударства. Фирмама из РС за 2016/2017. годину припада 529 радних дозвола, док ће предузећа из ФБиХ добити 1.059. Посебан потконтингент од 412 деташмана ће расподијелити Спољнотрговинска комора БиХ.

Све тече без проблема

Владимир Благојевић истиче да се током вишегодишњег поступка додјеле деташмана није десио ниједан проблем нити основана жалба.

- Добили смо похвалу и са њемачке стране јер сваке године процедура додјеле деташмана прође без имало проблема - каже Благојевић.

28 фирми из РС конкурисало

5 фирми први пут конкурисало

7 фирми конкурисало за оба контингента деташмана

1 фирма конкурисала само за посебни контингент

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана