Послодавци задрже више од половине радника

Анита Јанковић-Речевић
Послодавци задрже више од половине радника

Бањалука - Послије истека уговора о суфинансирању на истим радним мјестима у просјеку остане 60 одсто радника у РС, док остале послодавци отпусте након што држава престане да издваја новац за њихове плате.

Мјере запошљавања које спроводи Влада РС у намјери да што више становника РС дође до посла дају добре резултате, а то потврђује и чињеница да на појединим радним мјестима остане и до 80 одсто запослених. Упркос страху да би могло доћи до масовних раскида уговора након што истекну рокови подстицајних мјера, подаци Завода за запошљавање РС показују да велики број њих добија стални посао.

Завод је од 2011. до 2015. године реализовао 15 пројеката кроз које је прошло више хиљада незапослених.

- Највише радника задржано је у оквиру Пројекта подршке запошљавању у привреди који је реализован 2014. године. У пројекат је уложено око 2,82 милиона марака, а 80 одсто људи је остало у радном односу - навели су у Заводу.

Програми запошљавања приправника такође биљеже добре резултате. Пројектом подршке стицања радног искуства младих приправника, који је реализован 2013, задржано је 60 одсто младића и ђевојака.

- Најлошије резултате смо имали приликом запошљавања Рома. Подстицајним програмом запошљавања ове популације који је спроведен 2014. године на радном мјесту је остало само 34 одсто њих, док је пројектом који је реализован годину касније, 33 одсто Рома наставило да ради - истакли су из Завода и додали да је у ове пројекте уложено 404.000 марака.

Предсједник Уније послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да би број запослених након истека уговора о суфинансирању могао бити и већи када би правила за дођелу подстицајних мјера била строжа.

- Подстицајне мјере би требало да добију само предузећа која су доказала да задржавају раднике за стално. Послодавци су сада обавезни да радника задрже онолико колико траје пројекат, а то је најчешће годину. Међутим, ми у Унији нисмо против тога и да овај рок буде двије године и дуже - каже он.

Шкребић је истакао да су послодавци предложили да буду измијењени критеријуми на основу којих се дођељују стимулације за запошљавање.

- Најбоље би било новац не давати никоме унапријед, већ да се то учини на крају године, кад се подвуче црта и види шта је ко урадио и колико је новозапослених радника. Тако би се избјегле и спекулације - појашњава Шкребић.

Компанија "EuroExpress брза пошта" са Заводом сарађује већ пет година и за то вријеме је посредством разних пројеката запослила 40 радника.

- Свих 40 радника је и након истека обавезног рока од годину остало у нашем колективу и та чињеница довољно говори о квалитету сарадње између Завода и наше компаније, као и озбиљности са којом смо приступили при избору кандидата са евиденције Завода - навели су у " EuroExpressу".

Бањалучка фирма за електротелекомуникације и енергетику "Next Energy " лани је уз подршку Завода запослила приправника којег је задржала и након истека субвенција.

- Ријеч је о ђетету погинулог бораца. Вођени добрим искуством и ове године смо аплицирали за пројекат Завода и примићемо двоје приправника - каже референт продаје у овом предузећу Слађана Оклобџија.

За нове пројекте 10,73 милиона КМ

У Заводу за запошљавање РС кажу да ће Акционим планом запошљавања, који је Влада РС усвојила у овој години, бити спроведено шест пројеката којима је планирано да 2.548 људи добије посао за шта је обезбијеђено 10,73 милиона КМ.

- У овој години ће бити реализован пројекат "Заједно до посла", који ће омогућити запошљавање и самозапошљавање ђеци погинулих бораца, демобилисаним борцима и РВИ. Биће спроведен и програм запошљавања приправника, особа старијих од 50 година, те Рома - рекли су у Заводу и додали да ће бити реализован и пројекат подршке самозапошљавања, као и пројекат обуке, преквалификације и доквалификације. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана