Помоћ предузећима да би избјегла ризичне послове

Жељка Кокот
Помоћ предузећима да би избјегла ризичне послове

Бањалука - Привредници из земаља бивше Југославије ускоро ће на много лакши начин долазити до информација о пословним партнерима и потенцијалним клијентима у региону, што ће допринијети смањењу пословног ризика, а тиме и неликвидности, као једног од највећих проблема са којим се суочавају.

Бонитетне агенције из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе и Словеније потписале су у петак у Бањалуци протокол о сарадњи, којим је предвиђен слободан приступ пословним информацијама и финансијским извјештајима свих пословних субјеката у региону. Битна ставка сарадње је и заједнички наступ према клијентима у региону и подршка при анализи економских параметара на регионалном нивоу. Реализацијом протокола ризик приликом успостављања пословне сарадње биће минимизован, што ће олакшати и убрзати промет робе на некада јединственом економском простору. Самим тим ће, како је истакнуто, правна и финансијска сигурност учесника на тржишту бити обезбијеђена.

Директор "ЛРЦ БИС" из Сарајева Аднан Хреновица изразио је наду да ће регион постати јединствен економски простор, чији ће привредни потенцијали у будућности бити још привлачнији страним инвеститорима и домаћим компанијама.

- Задовољство ми је што смо се окупили око ове заједничке идеје, а највећу корист од потписивања овог протокола имаће привредници из региона и потенцијални инвеститори који су заинтересовани за пословање на овим просторима - казао  је Хреновица.

Директор "ЕЛ Концепта" из Хрватске Един Лехо истиче да су неадекватно управљање ризицима и непотпун приступ анализи пословања довели до великих финансијских губитака пословних субјеката и гомилања дугова.

- У регији је изражена висока потреба за квалитетним пословним, финансијским и бонитетним информацијама. Сматрам да ће ова сарадња допринијети смањењу ризика пословања и неликвидности - рекао је Лехо.

Милица Савић из "ЦУБЕ риск менаџмента" из Србије сматра да ће потписивање протокола омогућити развој ове индустрије која је на подручју Балкана још на ниском нивоу.

- Размјена података са колегама из других земаља омогућиће нашим клијентима из Србије да једноставније дођу до квалитетне информације приликом уговарања нових послова и избора партнера - истиче Савићева.

Директор "Прве бонитетне агенције" из Словеније Драгица Разборшек истиче да ће олакшаним протоком и приступом информацијама сигурно бити повећана сарадња и ојачане привредне везе у регији.

Заједнички рад

Агенције ће у оквиру сарадње по потреби и договору организовати заједничке трибине, форуме, округле столове и друге скупове и сарађивати на планирању, осмишљавању и спровођењу пројеката од заједничког интереса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана