Подршка за подизање конкурентности фирми

Жељка Кокот
Подршка за подизање конкурентности фирми

Бањалука - Мале и средње фирме осим неликвидности мучи и недостатак одговарајућег кадра и консултантске подршке приликом реализације развојних програма због чега је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) покренула програм подршке вриједан 2,65 милиона евра.

Из претприступних фондова ЕУ обезбијеђена су два милиона, а остатак новца уложиће фирме које учествују у пројекту. Презентација пројекта обављена је јуче у Привредној комори РС у Бањалуци на којем су привредницима представљене могућности за коришћење подршке, али и дефинисани проблеми са којима се суочавају у пословању. Истакнуто је да се мала и средња предузећа најчешће суочавају са проблемом недостатка одговарајућег кадра и потешкоћама приликом проширења производног асортимана због занемаривања гласа тржишта, примјени међународних стандарда у пословању и увођењу "Ц" знака који је неопходан свим извозно оријентисаним фирмама.

Менаџер Програма за подршку малим и средњим предузећима у ЕБРД Зихрија Хасовић каже да пројекат обезбјеђује фирмама логистичку помоћ приликом креирања и финансирања пројеката.

- Из донаторских средстава фирме добијају 50 одсто вриједности пројекта, а дужне су да саме обезбиједе остатак новца и ангажују консултанте који ће им помоћи да ријеше проблеме у пословању - каже Хасовић.

Представници Привредне коморе РС су истакли да организују разне семинаре и конференције ради анимирања малих привредних субјеката како би био побољшан квалитет њиховог пословања који је тренутно на незавидном нивоу.

- Већина фирми требало би да искористи успјешне примјере предузећа која свакодневно раде на побољшању своје конкурентности. Најбоље смјернице за успјешно пословање предузетници могу пронаћи у успјешним примјерима из праксе, а фирме које су већ прошле кроз програм подршке су "Крајина клас" и "Милтекс" из Бањалуке и "Мега дрво" из Бијељине - казала је Оливера Радић из Привредне коморе РС.

Фирма "Милтекс", која већ 25 година производи радну одјећу, реализовала је десетак великих пројеката уз помоћ донација и уз подршку Привредне коморе РС.

- Овакви пројекти значе много свакој производној фирми јер је немогуће бити конкурентан без нове опреме и информационих система - каже директор продаје "Милтекса" Вишња Поповић и додаје да је ова фирма захваљујући донацији 2005. године увела информационе системе у своје пословање.

Детаљи програма

Планирано је да програмом подршке малим и средњим предузећима до краја 2016. године буде обухваћено 130 фирми којима ће подршка у краткорочним пројектима који ће трајати до четири мјесеца бити пружена путем домаћих консултаната. Развој 13 фирми кроз дугорочне пројекте до 17 мјесеци подржаће међународни консултанти.

Слични пројекти које је ЕБРД спровео до сада у БиХ обухватили су више од 800 фирми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана