Плави дизел без акциза и путарина

Срна
Плави дизел без акциза и путарина

Бањалука - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ усвојио је данас Нацрт измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ којима се омогућава пољопривредним произвођачима да "плави дизел" могу набављати без плаћања акциза и путарина.

На ванредној сједници је Нацрт упућен у процедуру надлежним институцијама ентитета и БиХ, а њиме је предвиђен и поврат акциза за дистрибутере "плавог дизела", саопштено је из УИО.

Разматрајући могуће мјере које Управни одбор УИО може предузети да омогући бољу конкурентност домаћих пољопривредних произвођача, на данашњој сједници подржан је захтјев пољопривредних удружења да се изједначи цијена ветеринарског прегледа при увозу у БиХ са цијенама на уласку у земље Европске уније.

У складу са захтјевима пољопривредних удружења у БиХ, Управни одбор УИО сугерисао је данас руководству Канцеларије за ветеринарство БиХ да убрза рад на испуњавању услова из Мапе пута која се односи на извоз млијека, млијечних прерађевина и намирница животињског поријекла у земље ЕУ.

Управни одбор задужио је УИО БиХ да провјери увоз меса по одобреним квотама и да се преконтролишу све издате потврде у посљедњих 30 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана