Пенали на вишак новца тјерају банке на јефтине трезорце

Жељка Кокот
Пенали на вишак новца тјерају банке на јефтине трезорце

Бањалука - Промјена регулативе на банкарском тржишту за којом је посегла Централна банка БиХ и вишак капитала којим располажу приморао је банке да новац уложе у куповину трезорских записа РС упркос рекордно ниској каматној стопи од 0,3 одсто.

Министарство финансија РС је 4. јула емитовало трезорске записе вриједне десет милиона КМ, а интересовање инвеститора је вишеструко надмашило понуду. Они су доставили понуде вриједне 35,94 милиона, а прихваћене су на износ од 9,97 милиона КМ. Велика понуда оборила је каматну стопу на рекордно низак ниво, што је РС омогућило да се задужи по никад повољнијим условима.

На понашање банака, које углавном купују трезорске записе, утицао је потез Централне банке БиХ која је од 1. јула увела негативне каматне стопе на вишкове новца који банке посједују изнад обавезних резерви. То је банке фактички приморало да расположива средства уложе како не би морале плаћати својеврсне пенале на вишак капитала.

Директор брокерске куће "Еуроброкер" Борис Мајсторовић каже да је остварена каматна стопа од 0,3 одсто реална и да се Српска раније задуживала прескупо.

- Цијена хартије од вриједности на финансијском тржишту зависи од понуде и потражње. Потражња инвеститора је очекивано далеко надмашила понуду, што је оборило камату на, поредећи са цијеном емитованих трезорских записа у ФБиХ и свијету, потпуно реалан ниво - каже Мајсторовић.

Банке невољно одлазе на тржиште капитала, додаје Мајсторовић, али им мањак интересовања за кредитима и недовољно добрих пројеката нису оставили превише могућности.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић каже да су емисије трезорских записа дужи период биле нерентабилне за РС због превисоких каматних стопа, али да се сада ситуација промијенила усљед неколико фактора.

- Може се повући паралела између орочавања средстава у банкама и куповања трезорских записа. Камата на орочене депозите је јако ниска, а на вишкове изнад обавезних резерви чак и негативна, што је приморало банке да се укључе на финансијско тржиште и уједно оборило каматну стопу на трезорске записе - каже Дудуковић.

РС је у овој години седам пута емитовала трезорске записе, а укупан износ задужења износио је 117,23 милиона КМ. Каматне стопе које ће Министарство финансија РС платити на емитоване трезорце у овој години биле су прилично варљиве, а најскупља емисија реализована је 16. марта када су једномјесечни трезорски записи вриједни 13,27 милиона КМ продати уз камату од 2,71 одсто.

Наредна емисија трезорских записа на Бањалучкој берзи заказана је за 8. септембар, а још није позната вриједност шестомјесечних трезораца које ће Српска понудити инвеститорима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана