Палета дрва у Српској достиже 200 евра: Стовариштима стају у крај мешетарењу

Анита Јанковић Речевић
Палета дрва у Српској достиже 200 евра: Стовариштима стају у крај мешетарењу

БАЊАЛУКА - Са дозволом извоза цијепаног дрвета из БиХ драстично је поскупио тај производ у Српској па тако палета сада достиже чак 200 евра, а како би сузбили мешетарење дио удружених дрвопрерађивача планира формирати регионална складишта на којима би се огревом снабдијевало локално становништво по приступачним цијенама.

Иако је љетос договорено да ће палета дрвета за домаће потрошаче коштати 180 КМ плус ПДВ, на прагу гријне сезоне и након подизања рампе за извоз цијене су отишле у небо.

У огласима је готово немогуће наћи палету цијепаног дрвета јефтинију од 250 КМ, а један оглашивач из Рибника продаје је и за 200 евра. Мало повољнији је оглашивач из Власенице, који палету цијепане букве и цера нуди за 300 КМ. 

Предсједник Удружења дрвопрерађивача дрвних сортимената ниже вриједности РС Ђорђе Бркић каже за “Глас” да у Српској послује на десетине малих фирми које се баве производњом цијепаног дрвета, те да је немогуће испратити све неправилности на тржишту.

- За сада нисмо имали примједаба на чланице удружења, али око 20 одсто фирми које послују на домаћем тржишту нису наши чланови. С друге стране, не можемо никога натјерати да се придржава договора. То је као у саобраћају, без обзира на ограничење брзине многи возачи нагазе гас. Такође, у Српској је много приватне шуме, ти људи имају право да одреде цијену коју желе - категоричан је Бркић. 

Како би уредили тржиште и стали у крај мешетарењу, Бркић каже да су заједно са Привредном комором РС дошли на идеју да оснују четири централна стоваришта на којима ће се снабдијевати пензионери и остало локално становништво.

- Стоваришта ће бити у Бањалуци, Бијељини, Приједору и Добоју. Цијена палете цијепаног дрвета коштаће 180 КМ плус ПДВ, односно 210 марака с тим да грађани неће моћи купити више од седам-осам палета колико је потребно једном домаћинству. Ограничење уводимо како не би било препродаје - рекао је Бркић и додао да ће складишта бити формирана у наредних седмицу, двије те да ће бањалучко бити смјештено у Рамићима.  

Бркић је појаснио да ће сваки дрвопрерађивач бити у обавези да централним стовариштима испоручи одређене количине робе. 

- На основу уговора које имамо са “Шумама Српске” о испоруци сировине одредићемо количине које ће фирме морати испоручити складишту. Они који не буду поштовали договор биће искључени из удружења, а настојаћемо и да им се  обустави испорука сировине. То је неопходно да бисмо уредили тржиште на којем изгледа влада велика заврзлама. Кад будемо имали складишта, неко може у огласима да продаје палету и по 1.000 КМ, то неће бити наша ствар - наводи Бркић и додаје да ће продају на стовариштима надзирати Привредна комора РС.

Када је у питању извоз, Бркић каже да роба ка западној Европи путује веома споро због проблема са транспортом.

- Повратне туре из Европе касне. Наши камиони се данима задржавају на западу јер чекају утовар да се не би враћали празни - казује Бркић.

Пелет

Договор око цијене не поштује се ни када је у питању пелет, а предсједник Асоцијације сертификованих произвођача тог енергента у БиХ Горан Ивановић каже да је 480 КМ плус ПДВ, колико је љетос договорено, неисплатив износ јер је у међувремену дошло до раста трошкова.

- Тона пелета сада кошта између 600 КМ и 700 КМ, а робе нема на стовариштима. Све што се произведе испоручујемо домаћим купцима. Проблем свих проблема јесте мањак сировине - рекао је Ивановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана