Нови покушај продаје “Житопромета” у децембру

Милијана Латиновић
Нови покушај продаје “Житопромета” у децембру

БИЈЕЉИНА - Имовина бијељинског предузећа у стечају поново ће почетком децембра бити понуђена на продају по цијени од 8,36 милиона марака, након што је прва продаја непокретности “Житопромета” по десет одсто већој цијени пропала јер нико од заинтересованих инвеститора није био спреман да искешира толико новца.

Потврдио је то за “Глас Српске” предсједник Одбора повјерилаца “Житопромета” Душан Томић истакавши да је на посљедњој Скупштини повјерилаца одржаној почетком новембра утврђено да је првобитна цијена од 9,28 милиона марака била превисока.

- Донесена је једногласна одлука да се цијена спусти за десет одсто, тако да ће на другој лицитацији имовина “Житопромета” бити понуђена за око 8,36 милиона марака - рекао је Томић.

Додао је да ће идућа лицитација бити одржана највјероватније у првој седмици децембра, те да ће тачан датум бити утврђен на сједници Одбора повјерилаца.

Нагласио је да је вријеме у овом случају кључно, те да је веома важно да се стечај у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту оконча до прољећа, како би фирма поново стала на ноге и почела да ради.

- Фочанска компанија “Павгорд” је и даље заинтересована за куповину предузећа, али очигледно и они чекају нижу цијену. Инвеститор који је уложио толико новца, помогао да се радницима увеже стаж сигурно има озбиљне и конкретне намјере с “Житопрометом” -  истакао је Томић.

Проблеми у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту појавили су се прије двије године. У септембру 2018. године силоси овог предузећа били су пуни пшенице, али су погони стајали јер ратарима није био плаћен род.

Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. Проблеми су трајали годину дана, а отварање стечаја у децембру прошле године омогућено је заједничким ангажманом синдиката радника и новог инвеститора, фочанске компаније “Павгорд” која је купила покретну имовину и заинтересована је за покретање производње у “Житопромету”. Фирма “Павгорд” је уплатила и 600.000 марака за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж.

На рочишту које је одржано у фебруару признато је 6,2 милиона марака потраживања “Житопромета”, од чега 4,8 милиона КМ компанији “Павгорд”.

 Погони

Душан Томић је рекао да су од покретања стечаја у “Житопромету” свакодневно ангажована три радника који настоје да очисте и одржавају све машине.

- Круг предузећа и унутрашње просторије су сада можда и у бољем стању него што је то било прије покретања стечаја. Сви погони су функционални - рекао је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана