Нове власнике чека 16 липицанера

Анита Јанковић Речевић
Нове власнике чека 16 липицанера

ПРЊАВОР - Због вишка грла прњаворска ергела “Вучијак” понудила је на продају 16 коња расе липицанер, чија је просјечна цијена око 1.600 марака, а новац који обезбиједе на тај начин искористиће за рад и развој фарме.

У огласу за продају коња, који је објављен на “Фејсбук” профилу ергеле, наведено је да је ријеч о грлима старим од једне до 19 година. Најјефтиније грло кошта 1.200 КМ, а најскупље 5.500 марака и ријеч је о изузетно племенитом коњу старом четири године.

Вршилац дужности директора ергеле “Вучијак” Ненад Грујић каже за “Глас” да интересената има доста, али да још ниједно грло није продато, иако је оглас активан већ петнаестак дана.

- Људи зову, распитују се, дођу, погледају, али на крају одустану од куповине. Оглас остаје отворен до даљег, нисмо претјерано оптимистични с обзиром на то да је лани продато свега неколико коња - прича Грујић, који је руковођење фармом преузео 1. априла ове године.

Озбиљна препрека у продаји коња, прича он, је та што ове племените животиње нису истрениране.

- У свијету грло најбољу цијену достиже током друге, треће године живота и то онда када је увјежбано. Због проблематике и самог преживљавања ергеле ми немамо кадар који би радио са коњима, јер постојећа гарнитура радника ради на одржавању фарме. Потенцијални купац кад дође прво жели да јаше, а наши коњи нису истренирани, што људе одбија - објашњава Грујић.

Додаје да је разлог продаје пренатрпаност фарме, која оптимално може да прими између 85 и 90 грла, те да тренутно имају више од 130 коња.

Грујић наводи и да на ергели увијек има посла и да ће новац од продатих грла улагати у унапређење рада и развоја “Вучијака”.

- Средства која имамо су на кашику, а шкрипи на све стране и много је обавеза које треба финансирати. Грант који добијамо са републичког нивоа служи за исплату плата радницима, којих има 17. Ту су и подстицаји за коњарство које трошимо за сјетву, жетву и обнову, односно поправку механизације - каже Грујић.

Сматра да би “Вучијак” могао бити и те како профитабилан, али томе морају претходити велика улагања.

- Смисао постојања ергеле је очување генетике, јер смо ми једини у БиХ са чистокрвним липицанерима. За већи искорак треба нам финансијска инјекција, јер је коњарство изузетно скупо. Само једно ново седло за липицанера кошта око 5.000 КМ, тако да бисмо морали уложити огроман новац да ергелу користимо у туристичке сврхе. Тренутно туристима немамо шта да понудимо, изузев да виде коње, а могла бисмо направити фантастичну понуду, с обзиром на то да ергела има у концесији 250 хектара земље, гдје постоји могућност изграде излетишта - казао је Грујић и додао да су лични приходи ергеле занемарљиви, јер је ријеч о новцу од скромне продаје коња и улазница за групне посјете туриста које коштају марку.

Генетски потенцијал

Ергела “Вучијак” Прњавор, једна од три у бившој Југославији, основана је 1946. године за потребе тадашње војске. Судбина липицанера годинама је била неизвјесна, а коњи су често били гладни. Након ликвидације АД “Вучијак”, одлуком Владе РС основана је Јавна установа ергела “Вучијак”, с циљем стварања и очувања генетског потенцијала те расе коња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана