Њемачке компаније очекују пословни бум

Жељка Кокот
Њемачке компаније очекују пословни бум

Сарајево - Оптимизам њемачких компанија које послују у БиХ порастао је на највиши ниво у посљедњих неколико година и у таквом расположењу очекују боље пословне резултате и више инвестиција у овој години.

Анализа Представништва њемачке привреде у БиХ показала је да њени чланови с оптимизмом гледају у будућност, када је ријеч о пословању у БиХ, иако тренутну ситуацију у земљи, као и у прошлогодишњем истраживању, више од двије трећине испитаника оцјењује као лошу. Тако 39 одсто испитаника очекује да ће 2016. бити боља од претходне године, а свака друга компанија се нада стабилном развоју привреде. Погоршање очекује девет одсто испитаника, што је за проценат мање од прошле, али драстично мање од 2014. године, када је чак 41 одсто испитаника очекивало погоршање ситуације.

- Укупно гледано, ово је најоптимистичнији резултат од 2009. године. Ова оцјена указује на то да привредници виде побољшање свеукупног економског развоја у односу на претходну годину, када је само 22 одсто испитаника очекивало бољу ситуацију - истакли су у Представништву њемачке привреде у БиХ.

Истраживање је показало да 82 одсто испитаника у текућој години очекује бољи пословни развој властите компаније него у претходној. То је значајан напредак у односу на претходну годину, када је таква очекивања имало 64 одсто привредника.

- Овим резултатом компаније јасно показују оптимизам, што је такође најбољи резултат од 2009. године - кажу аутори истраживања.

Привредници су показали оптимизам и у погледу инвестиција, које важе као битно мјерило за привредна кретања. На повећање инвестиција у овој години рачуна 54 одсто испитаника, док ће исти ниво улагања задржати њих 38 одсто.

- То значи да скоро сви испитаници, односно 92 одсто њих, планирају даље инвестирати. То се може тумачити као важан сигнал - истичу у Представништву њемачке привреде у БиХ.

Сличан тренд забиљежен је и у вези са запошљавањем, јер повећање броја радника планира 54 одсто привредника, што је два процента више него у претходној години и најоптимистичнији резултат од 2009. године. Њемачки привредници оптимистични су и у погледу раста промета и извоза.

- Пола компанија рачуна са повећањем извоза, док друга половина очекује да ће обим извоза остати непромијењен. Тако је 2016. прва година од 2009. у којој ниједна компанија није навела да очекује пад извозних активности. Занимљиво је да 78 одсто испитаника излазак на њемачко тржиште сматра битним или веома битним - наводе у Представништву њемачке привреде.

Став њемачких привредника је изузетно важан, јер долазе из најјаче европске економије, а Њемачка је и један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера БиХ. Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић каже да се позитивне прогнозе привредника односе, прије свега, на велика очекивања од реформске агенде.

- Озбиљне стране фирме сматрају да ће парафи политичара на важна документа која се тичу привреде бити испоштовани и вјерујем да би привредни раст, уколико буде спровођена реформска агенда, требало да буде осјетнији - каже Дудуковић.

Упркос изазовима БиХ би и даље 80 одсто испитаних компанија опет изабрало као локацију за пословање.

Радна снага

Трећина испитаника сматра да тржиште рада БиХ може покрити потребе њиховог предузећа за стручном радном снагом у распону од 80 до 100 одсто. Сваки четврти испитаник истиче да домаће тржиште рада може покрити потребу за стручном радном снагом до 40 одсто, што се, како је истакнуто, може тумачити као јасан недостатак образовног система.

Главни фактори незадовољства

- ефекти борбе против корупције и криминала

- политичка, правна и социјална сигурност

- транспарентност јавних набавки

- приступ јавним подстицајним средствима ЕУ

Главни фактори задовољства

- продуктивност и залагање радника

- квалификација радника

- академско образовање

- перспектива за чланство у ЕУ

- квалитет и расположивост локалних добављача

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана