Њемачка виза за 27 фирми из РС

Жељка Кокот
Њемачка виза за 27 фирми из РС

Бањалука - Представницима 27 фирми из Српске јуче су у Привредној комори РС уручени деташмани на основу којих ће обављати послове из области грађевинарства, монтажерства и изолатерства у Њемачкој.

БиХ годишње припада контингент од 2.000 деташмана из којег Српска добија 666 радних дозвола. На овогодишњи конкурс за додјелу деташмана за рад у Њемачкој пријавило се 28 фирми - 27 из РС и једна из Брчко дистрикта. Међу њима је било и пет предузећа која први пут покушавају да се путем деташмана пробију на тржиште најјаче европске економије. Преостале фирме су и раније пословале на њемачком тржишту.

Директор Привредне коморе РС Драгица Ристић каже да је комисија за деташмане донијела одлуку о расподјели редовног контингента деташмана на 26 фирми, од којих су 22 и раније користиле радне дозволе, док ће се четири привредна друштва први пут опробати на захтјевном њемачком тржишту.

- Посебни контингент је подијељен између осам фирми које су и раније конкурисале за додјелу деташмана, од којих је седам привредних друштава конкурисало и за редовни и само једна фирма за посебни контингент - каже Ристићева и додаје да је једна фирма која није испуњавала услове конкурса искључена из расподјеле деташмана.

Нова деташманска година почела је првог октобарског дана, а Ристићева каже да су све процедуре и активности обављене на вријеме како привредници не би имали никаквих сметњи у обављању уговорених послова.

- Значај деташмана за ове фирме и привреду Српске је велики јер је по једном деташману у Њемачкој запослено 66 наших радника који остварују велике девизне приливе - каже Ристићева.

Директор бијељинске фирме "Монтинг монтажа" Спасоја Албијанић каже да већ низ година послују на њемачком тржишту што им је омогућило добро познавање тамошњих законских прописа.

- Значај деташмана је велики јер фирме из Српске годишње остварују око 30 милиона евра прихода, док се приход фирми из цијеле БиХ процјењује на око 100 милиона евра - каже Албијанић и додаје да су највећи проблеми са којима се наше фирме у Њемачкој суочавају везани за брзину добијања виза за раднике и недостатак стручног кадра.

Спољнотрговинска комора БиХ је у сарадњи са ентитетским коморама 10. августа расписала конкурс за додјелу 2.000 деташмана за рад у Њемачкој. На конкурс су могле да се пријаве фирме које обављају грађевинске, изолатерске и послове из области монтажерства и рударства.

Потребе

Предузећа из РС су исказала потребу за 1.243 деташмана - 1.037 у оквиру редовног и 206 радних дозвола у склопу посебног контингента.

То је за 86,63 одсто више у односу на тренутни контингент од 666 радних дозвола које припадају РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана