Ништа од оснивања фирме за три дана

Марина Чигоја
Ништа од оснивања фирме за три дана

Бањалука - Процес регистрације предузећа у РС који је трајао три дана поново је продужен па оснивачи фирме неријетко чекају и цијели мјесец како би завршили тај посао.

У Српској је од краја 2013. године на снази једношалтерски систем регистрације предузећа којим је омогућено отварање фирме за три дана. У посљедње вријеме дошло је, међутим, до проблема па тај процес траје много дуже.

- Поднио сам захтјев за пререгистрацију фирме, која би требало да траје још краће него регистрација и чекао сам мјесец прије него што су ми јавили да ми недостаје један документ. Одмах сам га доставио, али послије тога опет чекам већ скоро двије седмице - казао је један предузетник из Бањалуке.

Он је истакао да се одужила процедура у Окружном привредном суду.

- Рекли су ми да је судија који је задужио мој предмет спријечен да ради, али да он не може бити уступљен другом судији, јер сваки предмет добија код. Мислим да то није добра пракса и да се беспотребно одуговлачи читав процес - казао је овај предузетник.

У Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) кажу да је до одређеног застоја дошло након што је од средине фебруара почео да се примјењује јединствени информациони систем у поступку регистрације фирми.

- С обзиром на то да је у питању компликованији систем од свих који су до сада коришћени у регистрацији, јер подразумијева апликативну повезаност АПИФ-а, надлежних привредних судова и Пореске управе РС, у првом периоду његовог коришћења је дошло до одређеног застоја приликом доношења рјешења. У питању су разлози објективног карактера - организациони, технички и информатички - казали су у АПИФ-у.

Нагласили су да је доношење рјешења о регистрацији у искључивој надлежности окружних привредних судова и да АПИФ не може утицати на рокове њиховог доношења.

- АПИФ сваку запримљену пријаву шаље надлежном привредном суду углавном у року од 24 часа електронски кроз систем, а потом и физички путем интерне доставне књиге. Овај рок у одређеним случајевима није могуће испоштовати због техничке и информатичке немогућности слања пријаве кроз систем, односно околности које нису под контролом АПИФ-а. Уочени проблеми се покушавају ријешити заједничким радом свих учесника јединственог информационог система и предузећа које сервисира софтвер - истакли су у АПИФ-у.

У Окружном привредном суду у Бањалуци истакли су да доносе одлуке у законом прихватљивим роковима, осим у случајевима када се ти рокови продужавају усљед објективних околности, као што су неуредне пријаве. Казали су да се у случајевима када дође до дужег одсуства неког од судија који раде на неком реферату предмет додјељује осталим судијама у одјељењу који раде на регистру.

Информације

У АПИФ-у су истакли да свака странка приликом предаје пријаве за регистрацију може добити приступни код за праћење свог предмета.

- Праћењем упутства, на сајту бизрег.есрпска.цом све фазе у конкретном поступку су видљиве и странка може да зна у којој је фази предмет и код које институције - казали су у АПИФ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана