Нема купаца за домаће малине

Јана Кезић
Нема купаца за домаће малине

БАЊАЛУКА - Иако је берба касних сорти малина у Српској у самом финишу, откупна цијена за ову сезону још није формирана, а многи произвођачи су због тако неизвјесне ситуације потпуно одустали од бербе преосталог рода.

Произвођачи овог воћа су малине одавно предали хладњачарима, али и након неколико мјесеци не знају када ће и колико новца добити за свој труд.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет”, које окупља произвођаче јагодичастог воћа у регији Бирач, Иван Стојановић за “Глас Српске” каже да је сваки коментар о овако тешком стању сувишан.

- Недавно сам разговарао са једним од откупљивача, распитивао се шта је планирао и која је коначна откупна цијена, међутим, његов одговор је да ништа није продао и још не зна колико може да плати преузети род - рекао је Стојановић.

Све прилике су, како каже, да ће та цијена бити 2,80 КМ плус ПДВ.

- То значи да цијена неће бити ни три марке, као што су биле претпоставке прије мјесец дана. Дао сам малине, а не знам цијену. Хладњачари плаћају аконтативно колико ко може, а за остало не знају ни они сами - рекао је Стојановић и додао да још има произвођача који нису наплатили ни прошлогодишњи род, па су многи због тога и на суду.

Објаснио је да килограм произведене малине произвођача кошта око 3,50 КМ, па и до 3,80 КМ, што показује да је у самом старту у мањку за марку. Додао је да су откупне цијене лани биле од пет до 8,50 КМ по килограму.

- Из Братунца ни килограм малина није продат нити извезен у иностранство, а купина нешто сасвим мало - рекао је Стојановић.

Додао је да су ове године берачима плаћали од 1,50 до двије КМ по килограму или дневницу од 70 до 80 КМ.

- Напустио сам јесењу бербу малина и купина јер се не исплати, а има и оних који су већ уништили малињаке. У засадима још има малина и, генерално, није завршена берба, а плодове једу птице - казао је Стојановић.

Слична ситуација је и у Теслићу, а произвођач из те општине Драгомир Павловић, који је малине до ове године узгајао на пола хектара, одустао је од овог посла.

- Имајући у виду ситуацију на тржишту, нисам улагао у малињак. Узгојио сам мале количине за властите потребе и након 20 година одустао од производње малина - казао је Павловић и додао да је о откупним цијенама малина сулудо и говорити.

Да је ситуација неизвјесна, сагласан је и власник хладњаче “Агро др” из Братунца Петко Ранкић који каже да би откупна цијена требало да буде 2,80 КМ плус ПДВ. Додао је да су хладњачари и лани били у минусу, а ако тако буде и ове године, могу само затворити фирму.

- Још нема тржишта за откупљених око 1.000 тона малина и купина. Имао сам купце из Њемачке који су нудили 1,60 евра и 1,80 евра по килограму, у зависности од класе и квалитета, али нисмо пристали на то. Чекам добру цијену, а малина у хладњачама може да стоји на минус 20 и двије до три године - казао је Ранкић и додао да ће, када продају малине и исплате трошкове, знати колико новца могу дати произвођачима.

Квалитет

Иван Стојановић каже да је квалитет овогодишњег рода малина одличан.

- Приноси су у односу на лани мало подбацили, јер поједини произвођачи у то нису улагали. Поучени искуством од лани, знали су да цијена неће бити исплатива - рекао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана