Највише жалби Омбудсман за банкарски сектор због камата

Марина Чигоја
Највише жалби Омбудсман за банкарски сектор због камата

Бањалука - Највећи број приговора који су клијенти банака у РС до сада упућивали омбудсману за банкарски сектор односио се на обрачун и измјену уговорених каматних стопа, основаност њиховог потраживања и обрачун затезних камата.

Рекао је то “Гласу Српске” омбудсман за банкарски сектор РС Владимир Рудић и додао да су се, поред ових, корисници финансијских услуга жалили и на износ накнада за издавање опомена, као и на неправилности приликом одобравања кредита, промјене уговора без знања јемца и одбијање да се кориснику или јемцу преда одређена документација. 

Од почетка рада до краја прошле године омбудсман је примио 445 приговора корисника финансијских услуга.

- У оквиру оправданих и правно основаних приговора позитивно је ријешено 115 приговора, док су у 136 случајева корисницима упућени одговори или мишљења у вези са предметом спорних ситуација. У овим случајевима, формално-правно није ријеч о прописаном приговору на поступак финансијске организације, од чега је 50 прослијеђено надлежној Агенцији за банкарство ФБиХ - рекао је Рудић. 

Казао је да је у кратком трогодишњем периоду рада омбудсмана лани, у односу на 2013. годину, забиљежено знатно смањење броја приговора корисника финансијских услуга и то за 43 одсто. Додао је да је у досадашњем раду знатно унапријеђена сарадња са даваоцима финансијских услуга и да у већини случајева прихватају његове препоруке.

- Организације банкарског система раде на унапређењу квалитета услуга и односа са корисницима, али постоје подручја за даља и темељитија побољшања - рекао је Рудић.

С циљем мирног рјешавања спорова између корисника и давалаца финансијских услуга у РС је 2011. године успостављен институт Омбудсмана за банкарски систем РС.

Кредити у “швајцарцима”

Говорећи о проблему дужника који имају кредите у швајцарским францима, Владимир Рудић је рекао да су у једном броју случајева гдје је то било објективно могуће постигнута одређена рјешења за кориснике, као што је промјена рокова, увођење мораторијума или отпис дијела затезних камата.

- Али, свјесни смо да су објективне могућности и државних структура и финансијских институција, а посебно корисника кредита с обзиром на укупну егзистенцију, крајње ограничене. Формирање цијене страних конвертибилних валута у односу на домаћу је економско и правно питање које је објективне природе - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана