На берзи акције “тешке” 8,22 милиона КМ

Милијана Латиновић
На берзи акције “тешке” 8,22 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) и Друштво за управљање Пензијским резервним фондом (ПРЕФ) РС понудили су на Бањалучкој берзи акције у 30 предузећа чија је вриједност 8,22 милиона марака.

Међу понуђеним су акције бањалучке Робне куће “Боска”, предузећа “Херцеговинапутеви” из Требиња, затим теслићке Хемијске индустрије “Дестилација”, “Свислајон” индустрије алата из Требиња, као и “Приједорчанке” из Приједора.

Директор друштва за управљање ПРЕФ-ом Милош Грујић појашњава за “Глас Српске” да је вриједност акција ПРЕФ-а 5,48 милиона, док вриједност акција Фонда за реституцију износи 2,74 милиона марака.

- У огласу за продају навели смо најнижу цијену за коју смо спремни да продамо наш власнички пакет акција. Ријеч је углавном о акцијама које су неликвидне или непрофитабилне, а спремни смо да их продамо по наведеним цијенама јер имамо прилику да новац уложимо у друге облике имовине која доноси принос - рекао је Грујић.

Појаснио је да задржавање већине наведених акција у портфељу ПРЕФ-а не би довело до прихода од дивиденди, јер та акционарска друштва или не остварују добит или не исплаћују дивиденду, а њиховим акцијама готово да нема трговине.

- Код неких емитената је доминантно учешће већинског или већинских власника, а остали инвеститори углавном немају позитивна очекивања која би се могла одразити на управљање предузећем. Са друге стране, остварени приходи ПРЕФ-а до сада најбољи су показатељ оправданости започетог процеса реструктурирања - истакао је Грујић.

Он додаје да у складу са законом и инвестиционом политиком, ПРЕФ настоји да реалоцира имовину из финансијских инструмената који нису остваривали очекиване ефекте на повећање имовине ПРЕФ-а у мање ризичну финансијску имовину која доноси стабилније и сигурније приносе те унапријед познате приливе на што је могуће дужи рок.

- Као резултат реструктурирања портфеља у прошлој години приходи од камата по основу улагања у дужничке хартије од вриједности износили су 4,7 милиона КМ, што је резултат улагања у инструменте који носе мањи ризик али стабилан принос. Конкретно, у току 2019. године, укупно је продато власништво у десет предузећа, вриједности 1,44 милиона КМ – рекао је Грујић, подсјетивши да је ПРЕФ лани остварио нето добит у износу од 8,6 милиона КМ, што у поређењу са имовином која је на крају године износила око 232,78 милиона КМ представља принос на имовину под управљањем од око 3,7 одсто.

 “Све или ништа”

На интернет страници Бањалучке берзе наведено је да се акције продају по методу “све или ништа”.

- Датум продаје је сваког радног дана од 25. августа до реализације продајног налога, а најкасније до 7. септембра. Валута плаћања је конвертибилна марка - наведено је на берзи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана