На алкохолна пића потрошено 231,7 милиона марака

Јана Кезић
На алкохолна пића потрошено 231,7 милиона марака

БАЊАЛУКА - На тржиште БиХ, према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, лани је стигло алкохолних пића у вриједности већој од 231,7 милиона марака, што је за око 40 милиона више него годину раније, а као омиљено издваја се пиво.

Када је ријеч о количини, подаци УИО показују да је лани увезено више од 181,1 милион килограма алкохола, док је 2021. из иностранства стигло више од 173,5 милиона килограма алкохола у вриједности већој од 191,6 милиона марака.

- Током прошле године БиХ је највише увезла пива и то у вриједности већој од 141,5 милиона марака, од чега је највише стигло из Србије и то у вриједности већој од 70,9 милиона марака  - подаци су УИО БиХ.

Када је ријеч о другим врстама алкохола, вина је лани увезено у вриједности већој од 39,4 милиона марака, а највише из Хрватске.

Ликера и ракија у 2022. у БиХ увезено је у вриједности већој од 43,1 милион марака, такође највише из Хрватске. Лани су се алкохолна пића увозила и из Словеније, Њемачке, Мексика, Белгије, Ирана, Израела и других земаља широм свијета.

Подаци УИО показују да је БиХ током прва два мјесеца ове године увезла алкохолних пића у количини од 19,1 милион килограма, чија је вриједност  нешто већа од 29 милиона марака, а и тада највише је увезено пива.

Економиста Зоран Павловић за “Глас Српске” каже да је помодарство пити страна пива, поред  домаћих која се тешко боре са конкуренцијом из увоза.

- Пиварске индустрије из окружења, а посебно из Србије имају значајне фондове за рекламу, због чега се наши купци опредјељују за стране брендове. Сматрам да је очување домаће пиварске индустрије задатак власти, како на ентитетском, тако и на нивоу БиХ - рекао је Павловић.

Потребно је са једне стране, како каже, стимулисати домаће пиваре, док са друге треба дестимулисати увознике пива које на неки начин уништавају домаћу пиварску индустрију.

- Непотребан је толики увоз крај домаћег квалитетног производа, а врло често то из увоза није гарантованог квалитета, осим што има име које је брендирано и добру рекламу - казао је Павловић.

Повећан увоз алкохола из године у годину значи, како каже, да живимо у тешким временима.

- Када се људима ништа лијепо не дешава у смислу позитивних вијести, отварања нових погона и фабрика, повећања плата, треба им нешто за опуштање и због тога врло често прибјегавају алкохолу - казао је Павловић.

Извршна директорица Удружење грађана “Оаза” из Требиња Недељка Нешка Илић каже да није никакво чудо што се веће количине алкохола увозе у доба кризе.

- Што је већа криза и тежа ситуација, људи се окрећу пороцима,  а није ту само алкохол у питању, него су ту и игре на срећу, које користе да би дошли до лаке зараде и заборавили на тренутне проблеме - казала је Илићева.

Извоз

Подаци Управе за индиректно опорезивање показују да је БиХ током прошле године извезла више од 15,1 милион килограма алкохолних пића, чија је вриједност већа од 33,6 милиона марака. Годину раније БиХ је у иностранство извезла више од 12 милиона килограма алкохолног пића у вриједности већој од 25,7 милиона марака. Подаци показују да се извози у Србију, Хрватску, Аустрију, Норвешку, те Швајцарску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана