Милијарда марака стигла на пребијање

Жељка Кокот
Милијарда марака стигла на пребијање

Бањалука - Учесници друге мултилатералне компензације у Српској пријавили су за пребијање обавезе тешке око милијарду марака.

Због велике заинтересованости првобитни рок за пријаву обавеза до 16 часова продужен је за сат, а након тога на Бањалучкој берзи је обављена компензација. До 16 часова 1.586 субјеката пријавило је обавезе у износу од 993 милиона КМ, чиме су потврђена велика очекивања организатора и учесника пред другу рунду пребијања дугова. До закључења овог броја "Гласа Српске" нису били познати резултати компензације.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић каже да је унос обавеза продужен до 17 часова како би сви учесници стигли унијети у систем своје обавезе које су доспјеле до 1. априла.

- Вјерујем да ће ова мултилатерална компензација бити успјешнија од прве и баш због тога је рок за пријаву продужен - каже Божић.

У првој обавезној и двије додатне мултилатералне компензације, које су реализоване од 26. октобра до 10. новембра прошле године, пребијено је 164,26 милиона КМ дуга. Добри резултати премијерне мултилатералне компензације улили су оптимизам и у пословну заједницу којој је неликвидност и наплата потраживања један од највећих проблема.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да су очекивања пословне заједнице од друге мултилатералне компензације велика, јер је ријешена бојазан која је владала међу привредницима пред прву рунду пребијања дугова.

- Привредна комора РС је у сарадњи са Бањалучком берзом прошле седмице организовала три семинара како би привредницима приближила процес пребијања дугова и вјерујем да ће у компензацији учествовати велики број фирми - каже Благојевић.

Привредна комора РС је и иницирала усвајање и измјене законске регулативе како би био отворен простор за мултилатералну компензацију и бар дјелимично била смањена неликвидност.

- О озбиљности проблема најбоље говори податак да су потраживања од купаца у земљи лани износила 2,711 милијарди КМ, што је за 3,4 одсто више у односу на 2014. годину - каже Благојевић.

Учесници ће данас и у петак моћи закључивати мултилатералне цесије, циљане додатне компензације или продавати потраживања. Обавезне мултилатералне компензације у РС биће спровођене два пута годишње.

Новине

Привредни субјекти чије сједиште није на територији РС могли су се на добровољној основи регистровати у систем за мултилатералне компензације и цесије на Бањалучкој берзи. Мултилатералном компензацијом су први пут обухваћене и фирме у ликвидацији и стечају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана