Мали бизнис расте на крилима олакшица

Жељка Кокот
Мали бизнис расте на крилима олакшица

Бањалука - Једноставнији процес регистрације и пореске олакшице резултовале су растом броја новорегистрованих предузетника у Српској за осам мјесеци ове године за 736 у односу на исти прошлогодишњи период.

Према подацима Пореске управе РС до краја августа регистрована су 2.904 нова предузетника, док је у истом периоду прошле године пословну активност започело 2.168 предузетника. Статистика показује да је истовремено број одјављених предузетника смањен са 912 на 811.

Мале радње попут фризерских и козметичких салона, кафића, роштиљница, пекара и бутика почетну пословну активност најчешће региструју у категорији самосталних предузетника, а бизнис прераста у правно лице када се власници увјере да имају добру перспективу.

Број регистрованих предузетника порастао је у свим већим градовима Српске. У Бијељини је број предузетничких радњи повећан за 58, у Приједору за 54, Добоју за 32, Бањалуци за 29, Градишци за 18, а Требињу за четири.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић каже да је на повећање броја предузетника највише утицала дефискализација, односно укидање обавезе да предузетници и занатлије морају имати фискалне касе.

- Пореска управа РС повлачи добре потезе и вјерујемо да ће наредне године бити много више радњи јер ће многе због повољнијег амбијента преселити дјелатност из сиве зоне и започети легално пословање. Очекујем да ће резултати бити још бољи уколико буду укинути неки парафискални намети попут комуналних такси на републичком и општинском нивоу - каже Братић.

Економисти кажу да је најважније да се улаже у складу са потребама тржишта и савјетују покретање посла у области производње хране, енергије, туризма и информационих технологија. Професор на Економском факултету у Бањалуци Горан Радивојац каже да су на позитиван тренд у предузетништву утицале пореске олакшице за власнике радњи у поређењу са оснивањем правних лица.

- Оснивање радње је знатно мање оптерећено папирологијом. То су углавном мањи бизниси, односно мале занатске радње, чији се власници више фокусирају на посао, а мање на сакупљање разних врста документације и евиденција које је обавеза за свако озбиљно правно лице - каже Радивојац и наглашава да је неопходно додатно олабавити пореску политику смањењем стопа пореза.

Правна лица

Подаци Пореске управе РС показују да је за осам мјесеци ове године пријављено 1.019 правних лица, што је приближно нивоу из истог прошлогодишњег периода, када их је регистровано 1.015. Број одјављених правних субјеката смањен је са прошлогодишњих 336 на 118.

 

Број регистрованих предузетника за осам мјесеци

2015. 2014.

Бањалука   531    502

Бијељина    221    163

Приједор   199    145

Градишка  117    99

Добој          112    80

Лакташи     82      80

Требиње     47      43

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана