Лименке и тегле прерађивачима воћа и поврћа диктирају откуп

Милијана Латиновић
Лименке и тегле прерађивачима воћа и поврћа диктирају откуп

БАЊАЛУКА - Пред прерађивачима воћа и поврћа у Републици Српској бројни су изазови, а уколико не буду могли да обезбиједе довољне количине амбалаже поједини кажу да неће ни откупљивати овогодишњи род.

Иако ће погони радити пуном паром, тек када прве сорте воћа и поврћа доспију за бербу, у предузећима која се баве прерадом истичу да осим временских прилика, које су кључан фактор у овом послу, ове године на пословање и те како утичу кретања на свјетским берзама и поскупљења амбалаже, сировине и свега што има везе са овом врстом производње.

Директор предузећа “Сава Семберија” из Бијељине Стево Филиповић рекао је за “Глас Српске” да до краја седмице очекује прецизније информације од добављача амбалаже те да ће тек након тога креирати план откупа воћа и поврћа.

- Цијене расту на дневном нивоу тако да калкулација коју направимо данас, сутра више не важи. Лименка је поскупјела за 115 одсто, тегле и поклопци са 600 марака за тону отишле су на 1.800 КМ, уље, фолија, све је поскупјело - казао је Филиповић.

Нагласио је да без амбалаже не могу спремити производе и пласирати на тржиште тако да је планирати било шта у овом тренутку незахвално.

- У ситуацији смо да чекамо да се смире тектонски поремећаји на тржишту, јер било би потпуно неозбиљно уговорити откуп воћа и поврћа па сутра кад то доспије слагати произвођаче јер немамо амбалажу или откупити и да нам струне испред фабрике - рекао је Филиповић.

Додао је да “Сава Семберија” тренутно прави џем од шипка из Сребренице који пласира у иностранство, а за то наглашава, имају нешто амбалаже у залихама.

Помоћник директора за маркетинг у бањалучкој “Витаминки” Бојан Мијатовић рекао је да ће од цијене репроматеријала зависити и цијена њихових производа.

- Купујемо и амбалажу и сировину и све то ће утицати на финалну цијену производа. Што се тиче количине сировине коју ћемо прерађивати биће иста или већа него прошле године - рекао је Мијатовић и додао да “Витаминка” тренутно припрема сокове.

Нагласио је да сезона производње у овом предузећу креће у септембру кад доспије воће и поврће.

Сезонци

У прерађивачким погонима у сезони када доспију воће и поврће било је посла и за сезонске раднике. У предузећима најављују да ће ту праксу наставити.

- С обзиром на то да генерално на тржишту недостаје радне снаге, лани смо имали потешкоћа код ангажовања сезонаца, али смо ипак успјели да изнесемо сав посао. Надам се да ће ове године радника бити више - рекао је Бојан Мијатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана