Конзум уцјењују велики добављачи

Маријана Миљић
Конзум уцјењују велики добављачи

Бањалука - Тржни центар "Конзум" нашао се на мети уцјене 20 великих добављача у БиХ, који наставак сарадње условљавају што бржом исплатом испоручене робе, а цех плаћају мањи произвођачи јер остају без прихода.

О уцјенама је, како сазнаје "Глас Српске", било ријечи и на посљедњем састанку добављача са менаџментом "Конзума" у Сарајеву. Тада су представници "Конзума" обавијестили пословне партнере да покушавају постићи договор са уцјењивачима како би обезбиједили једнак третман за све добављаче, што је на почетку мандата обећао и повјереник хрватске Владе за "Агрокор" Анте Рамљак.

Директор бањалучког "Крајина класа" Саша Тривић каже да велики добављачи угрожавају све остале јер траже да им буду смањена дуговања у односу на потраживања прије кризе која је потресла концерн "Агрокор", у чијем саставу послује и "Конзум".

- То је немогуће, јер "Конзум" нема новца. Тим захтјевима стављају и себе и нас у неповољну ситуацију. Очекујемо да ће менаџмент "Конзума" постићи неки договор с њима. То ради 20 фирми, које можемо сврстати у велике компаније и увознике. То може бити "Кока-Кола" или фирме које се баве увозом брендиране робе. То нам је између редова провукао менаџмент "Конзума" на састанцима на којима су презентовали стање у том трговачком ланцу - казао је Тривић и додао да су наставили да испоручују робу "Конзуму" који им дугује нешто већи износ него прије избијања кризе.

"Конзум" бањалучком "Фратело трејду", који се бави трговином, паковањем и дорадом рибе, дугује 114.000 марака и он се налази међу мањим добављачима.

- Не знам каква је ситуација са већим добављачима, јер ми не припадамо тој категорији. Ми смо с њима направили варијанту с дјелимичном испоруком робе. Нисмо у потпуности прекинули сарадњу, али смо их условили да када они нама исплате нешто новца, ми ћемо истим темпом узвратити испоруком робе - казао је директор "Фратело трејда" Марио Дерајић.

Велики износ новца "Конзум" дугује и бањалучкој фабрици за прераду вођа и поврћа "Витаминка", која намјерава да настави са испоруком робе овом трговачком ланцу.

- Уцјене великих добављача нису добре јер могу да утичу и на процес преузимања "Конзума" од стране "Меркатора". Ако наставе са уцјенама, средњи и мали добављачи мораће финансирати све то и неће моћи да наплате свој дуг - казао је директор "Витаминке" Жарко Микић.

Из управе "Конзума" јуче нисмо добили одговор у вези са уцјенама и да ли је на помолу договор са тим добављачима. Рамљак је приликом посљедње посјете Сарајеву позвао добављаче из БиХ на стрпљење и наставак сарадње.

- Да би успјели напори које предузимамо с циљем да пословање "Конзума" у БиХ поставимо на здраве темеље, потребна нам је подршка и сарадња с добављачима. Са свима ћемо и појединачно разговарати о међусобним односима - казао је тада Рамљак.

Синдикат

У Синдикату трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, који је у свакодневној комуникацији са менаџментом "Конзума" како би заштитио запослене, кажу да им је познато да велики добављачи посежу за уцјенама.

- То су њихови међусобни односи на које ми немамо утицај. Мислим да ће запослени у "Конзуму" у РС проћи много боље него у ФБиХ - казао је предсједник овог синдиката Горан Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана